İçli Börek İçli börek, bir nevi içli köfteye benzetildiği için aynı isimle anılan bir börektir. Bu böreğin yapılışı diğer böreklere göre biraz daha zordur. Bu nedenle birçok kişi yapmaya kalkışmaz. Ancak, bu makalede sizlere pratik ve kolay bir tarif sunacağız. Bazı insanların kıymayı çok sevmesi ve içli börek içerisinde de kıyma kullanılması, bu böreğin sevilerek tüketilmesine neden olmaktadır. Fakat her ne kadar sevilse de, bu böreğin yapılışının zor olması insanları yapmak yerine hazır olarak almasına neden olmaktadır. Aslında bazı malzemeleri hazır ettikten sonra kolay bir şekilde sizler de bu böreği yapabilirsiniz. İçli böreği ister öğlen çayında, ister akşam çayında gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. İçli Börek Malzemeleri
İçli Börek Nasıl Yapılır? Bu mükemmel lezzetin yapılışına geçmeden önce, bir kenara harcımızı hazırlayarak koymalıyız ki börek yapılışı sırasında işlerimizi yarıda bırakıp bu gibi şeylerle uğraşmayalım. Öncelikle elimizde bulunan kıymaların tümünü bir tava içerisinde sürekli karıştırarak kavuralım. Bu işlemde yanmamasına özen gösterin. Bir süre sonra kıyma suyunu bırakacaktır. Siz bu sırada kavurmaya devam edin. Daha sonra ikinci işleme geçebilirsiniz. Kıyma suyunu çektikten sonra, üzerine soğanları doğrayarak tekrar kavurmaya devam edin ve bol bol karıştırın. Siz kavururken, kıyma içerisine bir miktar farklı baharatlar ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra bir kenarda cevizleri iyice dövün ve kavrulan iç harcın içerisine ilave edip bol bol karıştırın. Artık işlemi sonlandırarak harcın dinlenmesi için bir kenara koyabilirsiniz. Şimdi bulgurları bir kaba koyarak sıcak su ile yumuşaması için ıslatın. Bir süre sonra bulgurlar şişerek yumuşayacaktır. Bu işlemden sonra kıyma ile yaptığınız ve dinlenmeye bıraktığınız harç içerisine bulguru da ilave ettikten sonra iyice karıştırın. Bir kap içerisinde yumurtayı, sıvı yağı ve yoğurdu iyice çırparak bir sos oluşturun ve bu sosu tezgâha bir yufka sererek üzerine bol bol sürün. Tüm yufkaları üst üste aralarına sos sürerek tezgâha serin ve en son bu yufkaları 12 eşit parçaya bölün. Oluşan üçgen yufkanın geniş kenarına iç kıymalı harçtan koyarak sarın. Bir kenarda süt ve galeta ununu karıştırın ve sardığınız börekleri bu karışıma bulayın. Bu işleme geçmeden önce tepsinin dibini yağlamanız, tepsiye böreklerin yapışmamasını sağlayacaktır. Tepsi dibi yağlandıktan sonra artık içli börek tepsiye dizilebilir. Tepsiye dizdikten sonra 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilip servis edilebilir. Afiyet olsun. |
Müge
12 Temmuz 2024 Cumaİçli börek yaparken kıymanın suyunu bırakması ve kavrulması ne kadar sürer? Bu süreyi kısaltmak için ne yapabilirim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMüge Hanım, içli börek yaparken kıymanın suyunu bırakması ve kavrulması genellikle 10-15 dakika arasında sürer. Bu süreyi kısaltmak için kıymanı daha ince doğrayabilir ya da daha yüksek ateşte kavurabilirsiniz. Ayrıca, kıymayı tavaya eklemeden önce fazla suyunu kağıt havlu ile alabilirsiniz. Bu yöntemler kıymanızın daha hızlı kavrulmasına yardımcı olacaktır. Afiyet olsun!