Mayalı Tepsi Böreği Mayalı tepsi böreği, evde rahatlıkla yapabileceğiniz lezzetli ve doyurucu bir tariftir. Peynirli, patatesli ya da ıspanaklı olarak çeşitlendirebileceğiniz bu böreği, istediğiniz malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Hamurunu yoğururken isterseniz kuru maya, isterseniz de yaş maya kullanabilirsiniz. Ev hanımları genellikle kuru mayayı tercih etmektedir. Kış aylarında hamurun iyi mayalanması için 3 tatlı kaşığı maya kullanılması gerekirken, yaz aylarında 1.5 tatlı kaşığı maya yeterli olacaktır. İyi bir mayalanma için yüksek glutenli un kullanmanız önemlidir. Kepekli unlar iyi sonuç vermeyecektir. Ayrıca, un içerisine mayadan önce bir tatlı kaşığı şeker eklemek, hamurun daha lezzetli ve hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Mayalı Tepsi Böreği Hamuru İçin Malzemeler
Mayalı Tepsi Böreği Hamuru Nasıl Yapılır? Öncelikle bir kabın içerisine 6 su bardağı unu eleyip koyuyoruz. İçerisine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekliyor ve yarım tatlı kaşığı şekeri de ilave ettikten sonra karıştırıyoruz. Unun ortasında bir boşluk açıyoruz. Yaş maya kullanacaksak, 1 çay bardağı ılık su içerisinde yarım paket yaş mayayı eritip döküyoruz. Kuru maya kullanacaksanız, ilk şeker ve tuzu ekleyip karıştırırken kuru mayayı da eklemelisiniz. 2 yumurta unun üzerine kırılır. Fakat bir yumurtanın sarısını ayırmanız gerekmektedir. Sırasıyla önce ılık sütü ardından da zeytinyağını eklemelisiniz. Biraz karıştırdıktan sonra yoğurma işlemine geçilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur. Eğer hamur çok katı olursa biraz daha ılık süt ekleyebilirsiniz. 10 dakika boyunca yoğurulan hamur, ağzı kapatılarak 2 saat boyunca mayalanmaya bırakılır. Mayalandıktan sonra böreğimizi yapmaya başlayacağız. Mayalı Tepsi Böreği İç Malzemeleri
Mayalı Tepsi Böreği Nasıl Yapılır? Öncelikle mayalanan hamurumuz bir kenarda beklerken iç malzemesini hazırlamak için bir kabın içerisine yarım kilo beyaz peyniri rendeliyoruz. Yarım demet maydanozu ince ince kıyıyoruz ve bir miktar kırmızı pul biber ekleyerek karıştırıyoruz. Bir tepsinin altı yağlanır ve mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Tepsinin büyüklüğünde açıyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta, hamurun yufka gibi ince olmaması gerektiğidir. Bir parmak kalınlığında olabilir. Hazırladığımız iç harcın hepsini mayalı hamurun üzerine döküp eşit miktarda yayıyoruz. Diğer hamur parçasını da aynı şekilde, ince olmayacak şekilde açıyoruz ve iç harcın üzerine kapatıyoruz. Ayırdığımız yumurta sarısını üzerine sürüp, isterseniz çörek otu ya da susam koyarak, önceden 180 derece ısıtılmış fırında 40 dakika boyunca pişiriyoruz. Afiyet olsun. |