Mayalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Mayalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı tepsi böreği, bu böreği sizler evinizde rahatlıkla yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli ya da ıspanaklı olarak sizler de mayalı tepsi böreğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu böreğin hamurunu yoğururken ister kuru maya isterseniz de yaş maya kullanarak yapabilirsiniz. Genellikle ev hanımları tarafından hamur yoğururken kuru maya tercih edilmektedir. Kış aylarında hamuru mayalamak için 3 tatlı kaşığı maya konulması gerekirken, yaz aylarında havaların sıcak olduğu zamanlarda ise 1.5 tatlı kaşığı maya ile hamur rahatlıkla mayalanacaktır. Bir hamurun iyi mayalanması için, yüksek glutenli un ihtiyacınız olacaktır. Kepekli unlar iyi mayalanmayacaktır. Mutlaka un içerisine mayadan önce bir tatlı kaşığı şeker koyduğunuz zaman, hamur hem daha lezzetli olacak hem de daha hızlı mayalanacaktır.

Mayalı tepsi böreği hamuru için malzemeler
  • İki su bardağı ılık taze süt
  • Bir su bardağı zeytinyağı
  • 2 tane yumurta (Bir yumurtanın sarısını ayırmalısınız)
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • Altı su bardağı yüksek glutenli un
  • 1.5 yemek kaşığı kuru maya ya da yaş mayanın yarısı konulmalıdır.
Mayalı tepsi böreği hamuru nasıl yapılır?

Öncelikle bir kabın içerisine 6 su bardağı unu eleyip koyuyoruz. İçerisine 1.5 tatlı kaşığı tuz ekliyor ve yarım tatlı kaşığı şekeri de ilave ettikten sonra karıştırıyoruz. Unun ortasında bir boşluk açıyoruz. Yaş maya kullanacaksak, 1 çay bardağı içerisinde yarım paket yaş mayayı eritip döküyoruz. Kuru maya kullanacaksanız, ilk şeker ve tuzu atıp karıştırırken kuru mayayı da eklemelisiniz.

2 yumurta unun üzerine kırılır. Fakat bir yumurtanın sarısını ayırtmanız gerekmektedir. Sırasıyla önce ılık sütü ardından da zeytinyağını eklemelisiniz. Biraz karıştırdıktan sonra yoğurma işlemine geçilir. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur eğer hamur çok katı olursa biraz daha ılık süt koyabilirsiniz.10 dakika boyunca yoğurulan hamur ağzı kapatılarak 2 saat boyunca bekler. Mayalandıktan sonra da böreğimizi yapmaya başlayacağız.

Mayalı tepsi böreğinin iç malzemeleri
  • Yarım kilo peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • Pul biber
Mayalı tepsi böreği nasıl yapılır?

Öncelikle mayalanan hamurumuz bir kenarda beklerken içini hazırlamak için bir kabın içerisine yarım kilo peynir rendelenir. Yarım demet maydanoz küçük küçük kıyılır ve bir miktar kırmızı pul biber de eklenerek karıştırılır.

Bir tepsinin altı yağlanır ve mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölüyoruz. Tepsinin büyüklüğünde açıyoruz. Dikkat etmemiz gereken yufka gibi ince olmaması gerekmektedir. Bir parmak kalınlığında olabilir. Yaptığımız iç harcımızın hepsini mayalı hamurun üzerine döküp eşit miktarda yayıyoruz. Diğer hamurun parçasını da aynen ince olmayacak şekilde açıyoruz ve iç harcının üzerine kapatıyoruz.

Ayırtmış olduğumuz yumurtanın üzerine isterseniz çörek otu ya da susam koyarak en son koyduğumuz mayalı hamurumuzun üzerine sürülerek daha önceden 180 derece ısıtılmış olan fırının içerisine konularak 40 dakika boyunca pişirilir.

Afiyet olsun.

Mayalı Tepsi Böreği Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Rulo Börek Püf Noktaları

Patatesli Rulo Börek Püf Noktaları

Ispanaklı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tepsi Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Börek Hamuru Nasıl Yapılır?

Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Etli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Etli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Semizotlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Semizotlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Serpme Börek Tarifi ve Malzemeleri

Serpme Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Sodalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Börek Oktay Usta

Patatesli Börek Oktay Usta

Cevizli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Börek Tarifi ve Malzemeleri

Üçgen Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Börek Tarifleri ve Malzemeleri