Isırgan Otlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Isırgan Otlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Isırgan Otlu Börek, İzmir şehrimizin yöresel lezzetlerinden biridir. Isırgan otlu böreğin hazırlanması ve lezzeti, ıspanaklı böreğe benzemektedir. Hatta dileyenler tarifini verdiğim ısırgan otlu el açması böreği hazırlarken sadece ısırgan otu kullanmak yerine ıspanak ve ısırgan otunu karıştırarak da yapabilirler. Ben tarifimde ısırgan otununun yanında pırasa kullandım. Sözü daha fazla uzatmadan dilerseniz tarife geçelim.

Isırgan Otlu El Açması Börek İçin Malzemeleri
  • 2 demet ısırgan otu
  • 200 gr lor peyniri
  • 1 demet pırasa
  • Yarım demet taze soğan
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay bardağı zeytinyağı
  • Göz kararı un
  • 2 silme çay kaşığı tuz
Isırgan Otlu El Açması Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak, hamuru hazırlamak için derin bir kabın içine bir çay bardağı zeytinyağı koyulur ve üzerine un ile tuz eklenir. Un zeytinyağını çektikten sonra, üzerine bir çay bardağı ılık süt dökülür ve yumurta kırılarak tüm malzemeler iyice karıştırılıp yoğurma işlemine başlanır. Yoğurulan hamur kulak memesi kıvamında yumuşak olmalıdır. Daha sonra, hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzeri temiz bir bezle örtülerek, mayalanması için dinlendirilmeye bırakılır. Bu sırada, böreğin iç malzemesini hazırlamak için, geniş bir kabın içine 2 demet ısırgan otu normal incelikte doğranır. Üzerine 1 demet pırasa da aynı şekilde doğranıp eklendikten sonra, 1 buçuk çay bardağı zeytinyağı ile iyice karıştırılarak harmanlanır. Harmanlanan ısırgan otu ve pırasaların üzerine lor peyniri ile karabiber eklenir ve tüm malzemeler karıştırılır. Hamur yaklaşık 30 dakika iyice dinlendirildikten sonra, ilk parça alınarak bir zemin üzerinde hafif un ile açılır. İçine hazırlanan ısırgan otlu harçtan koyulur ve gül şeklinde sarılıp, önceden yağlanmış fırın tepsisinin ortasına yerleştirilir. Diğer parçalar da aynı işlemden geçerek, kol böreği şeklinde tepsiye dizilir. Bir kâseye 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta ve yarım çay bardağı zeytinyağı koyulur ve iyice çırpıldıktan sonra, hazırlanan böreğin üzerine sürülür. Son olarak, tepsideki börek önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana dek pişirilir. Pişen börekler sıcak olarak kesilip, servis edilir.

Afiyet Olsun.

Isırgan Otlu Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yalancı Su Böreği Yapılışı

Yalancı Su Böreği Yapılışı

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiçek Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Börek Tarifi ve Malzemeleri

Lavaştan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Lavaştan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sodalı Börek Portakal Ağacı

Sodalı Börek Portakal Ağacı

Güncel

Kabak Böreği Oktay Usta

Kabak Böreği Oktay Usta