Ispanaklı El Açması Börek Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Ispanaklı El Açması Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı El Açması Börek

Ispanaklı el açması börek, Türk mutfağının en lezzetli ve geleneksel börek tarifleri arasında yer alır. Bu börek, el açması olması nedeniyle zahmetli bir tarif olmasına rağmen, hem ailenize hem de sevdiklerinize sunmak isteyeceğiniz kadar lezzetlidir. Özellikle çay saatlerinde ve kahvaltılarda sofralarınıza farklı bir tat katmak istiyorsanız, bu tarifi mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler

Hamur için:

  • 500 gram un
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı silme tuz
  • 1 su bardağı ılık su

İç harcı için:

  • 750 gram ıspanak
  • 2 soğan
  • 3/4 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı sumak

Hamuru açmak için:

  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta

Üzeri için:

  • 2 yumurtanın sarısı
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ

Ispanaklı El Açması Börek Nasıl Yapılır?

Hamurumuzu hazırlamak için ilk olarak su hariç tüm sıvı malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz. Önce tuzu, ardından yavaş yavaş unu ve ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamur ele yapışmayacak bir kıvama gelene dek yoğurmaya devam ediyoruz. Hamur ele yapışmayacak hale geldiğinde, unsuz tezgâha alarak 3 dakika daha yoğuruyoruz. İyice yoğurduğumuz hamuru 1 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.

Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlıyoruz. Önce ıspanakları bol suda yıkıyoruz. İyice yıkadığımız ıspanakları isteğe göre bir ya da iki parmak kalınlığında doğruyoruz. Doğradığımız ıspanakları kaynar suda 1 dakika kadar haşlıyoruz. İnce ince doğradığımız soğanları yağda hafif şeffaf hale gelene dek kavuruyoruz. Daha sonra süzdüğümüz ıspanakları da soğanların üzerine alarak 1 dakika kadar kavuruyoruz. Baharatlarımızı ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan aldığımız iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz.

Buzdolabında bir saat boyunca dinlenen hamurumuzu buzdolabından çıkarıp 16 bezeye ayırıyoruz. Hamuru açmak için ayırdığımız nişasta ve unu iyice harmanlıyoruz. Bu karışımı kullanarak her bezeyi 35 cm büyüklüğünde ince yuvarlaklar halinde açıyoruz. Açtığımız her yufkanın üzerinde sıvı yağı gezdirerek ikiye katlayıp yarım ay haline gelen yufkaların düz kısmına ıspanaklı harcımızdan koyuyoruz. Daha sonra rulo halinde sarıp yağlanmış olan tepsimize alıyoruz. Tüm yufkaları aynı şekilde açıp tepsiye aldıktan sonra uzun hamurları dilediğimiz uzunlukta kesiyoruz. Yumurta sarıları ve sıvı yağı karıştırıp böreklerin üzerine sürüyoruz ve önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırında altı üstü kızarana dek pişiriyoruz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantarlı Börek Oktay Usta

Mantarlı Börek Oktay Usta

Allı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Allı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Açma Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Patatesli Açma Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patlıcanlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pasta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pasta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sigara Böreği Çeşitleri Nelerdir?

Sigara Böreği Çeşitleri Nelerdir?

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sini Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kıymalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Börek Yapımı

Mercimekli Börek Yapımı

Sodalı Börek Portakal Ağacı

Sodalı Börek Portakal Ağacı