Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Börek

Kabaklı börek, börek çeşitleri arasında en hafifi ve en lezzetli olanlardan biridir. Toplum olarak hamur işlerine düşkünlüğümüz pekâlâ bilinmektedir. Bu nedenle böreklerin ülkemizde ayrı bir önemi vardır. Börekler, kahvaltıda ve sunulan ikramlarda ilk sırayı almaktadır. Aynı zamanda, hazır gıdaların bu kadar fazla tüketildiği bir ortamda, ellerimizle hazırladığımız ve malzemeleri doğal olan böreklerin ayrı bir yeri vardır. Böreklerin çeşitleri bu nedenle oldukça fazladır. Her çeşit besinden yapılabilmektedir. Kabaklı börek de bunlardan biridir. Kabaklı böreği diğer böreklerden ayıran kısmı ise hafif olmasıdır. Kabakların içerdiği vitamin değerlerinden dolayı sağlıklı ve hafif bir böreği herkes yapmak isteyebilir. Ailenizle birlikte güzel bir kahvaltı yapmak ve güne enerji depolayarak başlamak isterseniz kabaklı börek yeterlidir. Kahvaltının yanında misafirlerinize de sıradanlaşmış börekler yerine kabaklı böreklerinizi ikram edebilirsiniz. Bu şekilde hem maharetlerinizi konuşturabilir hem de hafif ve bir o kadar da lezzetli kabak böreklerinizi hep birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.

Kabaklı Börek İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet kabak
  • 5 adet yufka
  • 2 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 5-6 dal maydanoz
  • 2 adet yumurta
  • 500 ml süt
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber

Kabaklı Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak patates ve kabakları rendeleyin veya robottan geçirin. Ardından soğanları ufak bir şekilde dilimleyin. Soğanları dilimledikten sonra, tavada yağı iyice kızdırın. Yağ kızdıktan sonra soğanları ekleyin ve yumuşamasını sağlayın. Daha sonra kabakları ekleyerek 10 dakika kadar pişirin ve son olarak tavaya patatesleri ekleyerek kapağını kapatın. 6-7 dakika daha pişirin ve ocağı kapatın. Ardından maydanozları ince ince kıyın. Bir kaba aktararak bir adet yumurtanın sarı kısmını ekleyin ve iyice çırpın. Hazırlamış olduğunuz sebzeli karışımı tavaya aktarın ve karıştırın. Margarini veya tereyağını ayrı bir tavada kızdırın. Sıvı hale geldikten sonra, ayrı bir kaba alarak içine kızdırdığınız yağı, yumurtayı ve sütü ekleyerek iyice çırpın. Böreği hazırlayacağınız tepsiyi alarak altını iyice yağlayın. Ardından tepsiye ilk yufkayı serin ve sütlü karışımdan üzerine sürün. Fırça veya kaşığın arka kısmı ile boş yer kalmayacak şekilde gezdirebilirsiniz. Ardından tekrar yufka serin ve üzerine kabaklı harcı serpiştirin. Üzerine tuz ve karabiberi çok az bir şekilde serpiştirin. Tekrar yufka serin ve sütlü karışımı gezdirin. Aynı şekilde bir yufka daha serin ve üzerine aynı şekilde kabaklı harcı serpiştirin ve karabiber ile tuzu çok az olacak şekilde serpiştirin. Tekrar yufka sererek üzerine sürün. Bu şekilde böreğinizi 180 derece fırında 45 dakika kadar altı ve üstü kızarana kadar pişirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Kabaklı Böreğin Faydaları

Kabaklı börek, içerdiği kabak sayesinde birçok sağlık faydası sunar. Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve yüksek lif içeriği ile sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca, kabak C vitamini, A vitamini ve potasyum gibi önemli besin maddeleri içerir. Bu nedenle, kabaklı börek hem lezzetli hem de besleyici bir seçenektir.

Kabaklı Böreği Sunma Önerileri

Kabaklı böreğinizi dilimleyerek servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt veya ayran gibi ferahlatıcı içecekler ile sunabilirsiniz. Ayrıca, böreğinizi taze nane veya dereotu ile süsleyerek görsel olarak da çekici hale getirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tuğsel

12 Temmuz 2024 Cuma

Kabaklı börek yapımında patates ve kabakları rendeleyip robottan geçirmek mi gerekiyor? Ayrıca, bu tarifte margarini mi yoksa tereyağını mı tercih etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tuğsel,

Kabaklı börek yapımında patates ve kabakları rendelemek yeterli olacaktır, robottan geçirmeye gerek yok. Bu şekilde sebzelerin dokusu böreğin içinde daha belirgin olur ve lezzetini daha iyi hissettirir.

Tereyağı mı yoksa margarin mi tercih etmeli konusuna gelince, bu tamamen damak zevkine bağlı. Tereyağı kullanırsan böreğin daha doğal ve lezzetli olur, ancak margarin kullanmak da daha ekonomik ve pratik olabilir. Tercihini bu iki seçenek arasında yaparak kendine en uygun olanı seçebilirsin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kek Kalıbında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kek Kalıbında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sosisli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Yufka Tarifi ve Malzemeleri

Açma Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Açma Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sana Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sana Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri