Pan Börek Pan börek, özellikle hafta sonu ailenizle yapacağınız pazar kahvaltılarında tercih edebileceğiniz lezzetli bir börektir. Ancak yalnızca pazar kahvaltılarında değil, beş çaylarında, günlerde ve özel konuklar için de hazırlanabilecek bir börek türüdür. Yapımı kolay olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Türkiye'nin her kesiminde yapılabilen bir börek çeşididir ve özellikle çocuklar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Pan börek, klasik su böreğine alternatif oluşturan bir lezzettir ve sürekli tükettiğimiz lezzetlerden farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Farklı tatlar arayanlar için pastırmalı ve mozarellalı (Napoli), kıyma ve mozarellalı (Bolognese), beyaz peynir, domates parçaları, zeytin ve dağ kekiği (Akdeniz) hatta çikolatalı çeşitleri de mevcuttur. Pan Börek Malzemeleri
Pan Börek Nasıl Yapılır? Öncelikle iki adet yumurtayı geniş ve derin bir kabın içinde köpük köpük olana kadar çırpıcı yardımıyla karıştırın. İçerisine toz şekeri ekleyip çırparak karıştırmaya devam edin ve daha sonra içerisine sütü ve kabartma tozunu ekleyin. Diğer yandan unu azar azar koyun ve sürekli karıştırın çünkü topaklanabilir. Unu ekledikten sonra hamurunuzun hala istediğiniz kıvama gelmediğini düşünüyorsanız çok fazla olmayacak şekilde bir miktar daha un ekleyebilirsiniz. Hamur çok yumuşak olmamalıdır; kulak memesi kıvamına yakın olmalıdır. Hamuru yoğurup hazırladıysanız bir krep tavasına veya yanmaz, yapışmaz bir tavaya margarini ekleyin ve kokusu çıkıncaya kadar eritin. Margarin eridikten sonra tavanın içerisine hazırladığınız hamurlu karışımı bir kepçe dolusu kadar dökün ve tavanın dibine yayarak pişirmeye başlayın. Sık sık hamurun altını kontrol etmelisiniz çünkü yanabilir. Hamurun altını pişirdiyseniz bir spatula ya da maşa yardımıyla ters çevirin ve bu kez de üstünü pişirin. Piştikten sonra önceden peçeteyle kaplamış olduğunuz servis tabağına koyun. Hamurlar bitene kadar kepçe yardımıyla pan börekleri pişirin. Ayrıca unutmadan tavanın ateşini de yarım kısın. Aksi takdirde böreklerin üst kısmında yanıklar oluşur ve içi pişmez. Eğer aceleniz varsa pan börekleri iki ayrı tavada birden pişirebilirsiniz. Ancak tavaları yalnız bırakmayın ve sürekli kontrol edin. Pişirmiş olduğunuz pan börekler daha önceden hazırlanıp buzdolabında muhafaza edilebilir. Pan börekler buzdolabından çıktıktan sonra tavada değil, mikrodalga fırın ya da tost makinesinde ısıtılmalıdır. Çünkü henüz soğuk olduğu için bir anda tavada pişirildiğinde taze pişirilmiş gibi tat vermez. Ancak mikrodalga fırında ısıtıldığında ilk kez pişmiş gibi bir lezzeti olacaktır. Afiyet Olsun. |
İmadeddin
22 Temmuz 2024 PazartesiPazar kahvaltısı için pan börek yapmayı planlarken, unu ekledikten sonra hamurun kıvamının kulak memesi yumuşaklığında olması gerektiği belirtilmiş. Ancak hamurun hala istediğim kıvamda olmadığını hissettiğimde, un eklemeye devam etmem sorun yaratır mı? Ayrıca hamuru tavanın dibine yayarken hangi kalınlıkta yaymam gerektiğini tam olarak anlamadım, yardımcı olabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba İmadeddin,
Hamurun kıvamı konusunda endişelenmene gerek yok; eğer hamur istedigin gibi değilse un eklemeye devam edebilirsin. Ancak, unu azar azar ekleyerek hamurun kıvamını kontrol altında tutmanda fayda var. Bu şekilde hamurun fazla sert olmasını engelleyebilirsin. Hamuru tavanın dibine yayarken ise, yaklaşık 1 cm kalınlığında yayman yeterli olacaktır. Bu kalınlık, böreğin içinin de iyi pişmesini sağlayacaktır. Umarım bu bilgiler işine yarar ve lezzetli bir pazar kahvaltısı yaparsın! Afiyet olsun.