Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?
25 Temmuz 2024

Boşnak Böreği Nasıl Yapılır?

Boşnak Böreği Nedir?

Boşnak Böreği, adından da anlaşılacağı üzere Boşnak halkı tarafından yapılan ve "pita" olarak da bilinen geleneksel bir börektir. Yugoslavya'da her perşembe ve pazar gecesi bu börek sofralarda yerini almaktadır. Türkiye'de yaşayan Boşnaklar da her perşembe gecesi pita yapmaktadır. Perşembe gecesi, Müslümanlar için cuma gününün arifesi olduğu için, pazar günü ise Hristiyanlıkta kutsal bir gün olduğu için tercih edilmektedir. Boşnaklar bu günlerde un ve hamurun bolluk ve bereket getirdiğine inanırlar. Boşnak Böreği, yapımı sırasında maharet gerektiren bir börektir. Özellikle hamurun kıvamı ve pişirme süresi açısından zahmetlidir.

Boşnak Böreğinin Malzemeleri

  • 1,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı un (4,5 su bardağı da olabilir)
  • 1 silme yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ay çiçek yağı

İçi İçin

  • Yarım kilo ıspanak
  • 200 gram beyaz peynir
  • 1 tane orta boy soğan

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt


Boşnak Böreği yapımında geleneksel olarak ıspanak ve pırasa kullanılır. Özellikle pırasalı olanı, Arnavut ve Boşnak halkının çok önem verdiği ve millileştirdiği bir börektir. Bu börek, kol böreği gibi tepsinin ortasından başlanarak sarılır ve daire şeklini alır. Boşnak Böreği sadece ıspanaklı ve pırasalı değil, patatesli, lor peynirli (ekşimik) ya da kabaklı iç harcıyla da yapılabilmektedir. Yani damak zevkine göre değişiklik gösterebilir.

İç Harcın Hazırlanması

Boşnak Böreği'nin içi için yarım kilo ıspanağı daha önceden sirke koymuş olduğumuz kaba koyalım ve biraz beklettikten sonra temizce yıkayalım. Ispanakları çok ince olmayacak şekilde doğrayalım. Yaklaşık bir parmak büyüklüğünde olması yeterlidir. Daha sonra beyaz peyniri rendenin kalın tarafından geçirelim. Orta boy soğanı küçük küçük doğrayalım ve tencerenin içine ay çiçek yağını ve soğanı koyup kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra içine ıspanakları ekleyelim ve beş dakika kavuralım. Kavrulduktan sonra rendelenmiş peyniri ekleyelim ve iyice harmanlanacak şekilde karıştıralım. Tuzumuzu da eklemeyi unutmayalım.

Hamurun Hazırlanması

Diğer yandan hamur için bütün malzemelerimizi geniş ve çukur bir kaba alalım. Kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğuralım. Daha sonra hamuru çok büyük olmayacak şekilde bir avuç ebadında yumaklara ayıralım ve bu şekilde 10 dakika dinlendirelim. Tereyağı ve sıvı yağı bir tavada eritelim ve biraz soğumasını bekleyelim. Hazırda bekleyen hamur yumaklarını elimizle tereyağına sürerek yoğurmaya başlayalım. Bu şekilde de yaklaşık yarım saat veya kırk beş dakika bekletmeye alalım.

Yufkaların Hazırlanması

Daha sonra hamuru standart bir tabak büyüklüğünde açalım ve elimizle hamurumuzu yağlıya yağlıya açmaya başlayalım. Bu işlemi yaparken dikkatli olun, çünkü hamurunuzun yırtılma olasılığı var. Yufkalarımız büyüdükçe kenarlarına ıspanaklı içi ekleyip rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Bu arada yumaklarımızı açmak için geniş bir tezgâhta yapalım. Hepsi bittikten sonra önceden yağladığımız tepsinin içine dairesel şekilde dizelim. Artan yağı üzerine dökebiliriz ama ağır olacağını düşünüyorsanız dökmeyebilirsiniz. Bir yemek kaşığı da yoğurt sürelim.

Pişirme ve Sunum

Son olarak 220 derece fırına koyalım ve altı ile üstü kızarıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra sunum tabağına alırken üzerine veya yanına süslemeler yapabilirsiniz. Örneğin dereotu, maydanoz veya çeri domates kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Varış

25 Temmuz 2024 Perşembe

Boşnak Böreği yaparken hamurun yırtılmaması için başka hangi önlemleri alabilirim? Ayrıca, yufkaların daha kolay açılması için ekstra bir teknik var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Varış,

Boşnak böreği yaparken hamurun yırtılmaması için dikkat edebileceğiniz birkaç önemli nokta var. İlk olarak, hamuru yeterince dinlendirmek çok önemlidir. Hamurun dinlenmesi, glutenin rahatlamasını sağlar ve hamur daha esnek olur. Ayrıca, hamuru açarken un yerine nişasta kullanmak yırtılma riskini azaltabilir. Nişasta, hamurun daha kolay kaymasını sağlar ve açma işlemini kolaylaştırır.

Yufkaların daha kolay açılması için ise hamuru yoğurduktan sonra en az 30 dakika dinlendirmelisiniz. Hamuru açarken merdane yerine oklava kullanmak da işinizi kolaylaştırabilir. Ayrıca, hamuru açarken çok fazla baskı uygulamaktan kaçının ve hamuru her defasında biraz daha genişleterek açın.

Umarım bu ipuçları işinize yarar. Kolaylıklar dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Çin Böreği Tarifi ve Malzemeleri

El Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Kabaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hazır Yufkadan Patatesli Börek

Hazır Yufkadan Patatesli Börek