Patatesli Çıtır Börek Patatesli çıtır börek, herkesin afiyetle tükettiği bir börek türü olarak bilinir. Bu börek, içeriğinde kullanılan malzemelerin uyumuyla daha lezzetli bir tat oluşturur. Patatesin baharatlarla birleşmesi, gerçekten de çok güzel bir tat ortaya çıkarır. Şimdi sizlerle patatesli çıtır börek nasıl yapılır, yapılış aşamalarında nasıl bir yol izlenir ve böreğin içerisinde hangi malzemeler kullanılır, birlikte inceleyelim. Patatesli Çıtır Börek Malzemeleri
İç Harcı İçin Malzemeler
Böreğin Üzeri İçin
Patatesli Çıtır Börek Nasıl Yapılır? Patatesli çıtır börek tarifine önceden hazırlamış olduğumuz geniş bir kap içerisine süt, şeker ve maya ilave ederek başlıyoruz. Sonra unu ve tuzu ekleyerek güzelce yoğuruyoruz. Hamur yoğururken, hamurun istenilen kıvamı oluşturması için un miktarını kendimiz ayarlayalım. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru yoğurmayı bırakabiliriz. Hamurun üzerine bir bez ya da havlu örtüp mayalanmasını bekleyelim. Bu sırada patatesleri haşlamak için bir tencereye koyup üzerine su ilave edelim ve yumuşayana kadar haşlayalım. İyice haşlanan patatesleri soğuması için bir kenara alalım. Soğuyan patateslerin kabuklarını soyup bir kap içerisinde çatalla ezelim. Sonra kuru soğanların kabuklarını soyup iyice yıkadıktan sonra doğrama tahtasında ince ince doğrayalım. Hazırladığımız bir tavaya yağ koyup soğanları ekleyerek rengi değişene kadar kavuralım. Daha sonra patatesleri soğanların içine ekleyip biraz daha kavuralım. Üzerine tuz ve baharatlarını ekleyip bir kez daha karıştırarak ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Mayalanan hamuru bezelere ayırıp tezgahın üzerine unlayalım. Unlanmış olan tezgahın üzerine hamur bezelerini alıp güzelce açalım. Açılan hamurların içerisine patatesli harçtan ekleyip rulo şeklinde saralım. Bir yağlanmış tepsiye ya da yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırlanan börekleri dizelim. Yumurta, yağ ve yoğurdu çırparak böreklerin üzerine sürelim. Böreklerin üzerine susam ve çörek otu serpelim. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına tepsiyi sürüp pişirelim. Daha sonra pişen börekleri fırından alarak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun. |