Pırasalı börek, herkes tarafından afiyetle yenilen bir börek türü olarak bilinmektedir. Sabah kahvaltılarında, öğün aralarında, kadınların gerçekleştirdiği günlerde ve daha birçok etkinlikte afiyetle tüketilen bir börektir. Gerçekten de bu börek, sevilen ve tercih edilen bir tattır. Pırasalı börek, balkonda çay keyfi yaparken çayın yanına eşlik eder. Atıştırmalık olarak tüketilse de doyurucu bir börek olmaktadır. Pırasalı börek nasıl yapılır ve hazırlanışında hangi malzemeler kullanılır? Bu makalemizde sizinle bu bilgileri paylaşacağım. Kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin. Pırasalı Börek Malzemeleri
Pırasalı Börek Nasıl Yapılır? Pırasalı börek tarifine ilk önce pırasalar yıkanarak başlanır. Pırasalar güzelce ayıklanır ve bol suyla yıkanarak süzülmesi için bir süzgece alınır. Süzülen pırasalar doğrama tahtasına alınır ve ince ince doğranır. Önceden hazırlanan bir tavaya 2 kaşık sıvı yağ koyulur ve doğranmış olan pırasalar tavaya eklenir. Pırasalar 10 dakika kavrulur ve biraz öldürülür. Kavrulan pırasanın üzerine biraz tuz ve salça eklenir ve birkaç dakika daha kavrulur. Kavrulan pırasa su ilave edilerek pişirilir. Son olarak kavrulan pırasa ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Yumurta, süt ve sıvı yağ genişçe bir kaba alınarak iyice çırpılır. Yufka yarısından kesilerek üzerine hazırlanan karışımdan fırça yardımıyla sürülür. Pırasayla hazırlanan harç serilen yufkaya eklenir ve yufka güzelce sarılır. Hazırlanan fırın tepsisi sıvı yağla yağlanır ve iç malzemesi eklenen yufka şekillendirilerek tepsiye koyulur. Kalan yufkalar da aynı şekilde hazırlanır ve aynı şekilde tepsiye alınır. Yumurta ve sıvı yağ bir kaseye alınır ve iyice çırpılır. Yumurta karışımı fırça yardımıyla hazırlanan yufkaların üzerine sürülür. En son olarak önceden 170 derece ısıtılan fırına sürülür. Fırına koyulan böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir ve pişen börekler sıcak olarak servise sunulur. Afiyet olsun. |
Ulukan
12 Temmuz 2024 CumaPırasalı börek yaparken pırasaları doğradıktan sonra tavada ne kadar süre kavurmak gerekiyor? Ayrıca, yufkaları hazırlarken karışımı ne kadar sürmeliyiz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaUlukan, pırasaları doğradıktan sonra tavada yaklaşık 10-15 dakika, pırasalar yumuşayana ve renk değiştirene kadar kavurman yeterli olacaktır. Yufkaları hazırlarken karışımı her katın üzerine eşit şekilde sürmek önemli. Bu işlemi yufkaların her yerine ulaşacak şekilde dikkatlice yapmalısın. Afiyet olsun!