Beşamel Soslu Tavuklu Börek
21 Temmuz 2024

Beşamel Soslu Tavuklu Börek


Beşamel soslu tavuklu börek, belirli bir yöreye ait olmamakla birlikte her yörede yapılan ve sunumu ile öne çıkan bir börektir. Hanımların çay saatlerinde ve günlerde sıkça tercih ettiği bu börek, doyurucu yapısıyla atıştırmalık olarak değil, tek başına bir yemek olarak da sunulabilir. Özellikle çocuklarına beyaz et yedirmekte zorlanan anneler için de ideal bir tarif niteliğindedir.

Beşamel Soslu Tavuklu Börek İçin Gerekli Malzemeler
  • 4 adet böreklik yufka
  • 3 adet tavuk göğsü veya kalça
  • Yeteri kadar tuz
  • Karabiber
  • Bir miktar su
  • Zeytinyağı

Beşamel Sos İçin
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt

Üzeri İçin
  • 1 kase galeta unu

Beşamel Soslu Tavuklu Börek Nasıl Yapılır?
Tavukları bir tencerede haşlayın ve haşlandıktan sonra biraz soğumasını bekleyin. Ardından tavukları küçük parçalara ayırarak didikleyin. Bu işlemin ardından yeteri kadar tuz ve karabiber ile harmanlayın. İçerisine azar azar süt ekleyin ve iyice yedirene kadar karıştırıp tuzunu ekleyin. Bir çırpma teli veya çırpma aletiyle karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.

Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını bir tencerede eritin. Eriyen tereyağının üzerine unu ekleyin ve un kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından sütü yavaşça ekleyerek sürekli karıştırın. Sos koyulaşana kadar pişirin ve ocaktan alın. Soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra beşamel sosunu didiklemiş olduğunuz tavuklarla karıştırın.

Böreklik yufkalardan birini serin ve üzerine bir fırça veya yemek kaşığı ile su ve zeytinyağı sürün. Tüm halde olan yufkayı bu yufkanın üzerine serin. Daha sonra üst üste gelecek şekilde iki adet yufkayı on iki parçaya bölün. Bu yufkaların geniş kısmına tavuklu harçtan bolca miktarda koyun ve tıpkı sigara böreği sarar gibi sarın. Çok fazla sıkmadan sarın çünkü içi pişmeyebilir. Sardığınız böreğin uç kısmına su ve zeytinyağı sürün ve yapıştırın.

Kalan yufkalara da aynı şekilde tavuklu harç koyun ve su ile zeytinyağı yardımıyla yapıştırın. Yaklaşık 24 adet beşamel soslu tavuklu börek çıkacaktır. Böreği hazırlayıp elinizin altında bulunması için yaptıysanız ve pişirmeyecekseniz streçle sarıp buzdolabına koymayı unutmayın. İki adet ayrı kaba su ile galeta ununu ekleyin ve sardığınız böreklerin altını ve üstünü suda ıslatarak galeta ununa bulayın. Bu işlem sona erdikten sonra böreklerinizi yağlanmış fırın tepsisine arada dizin. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırının içine börekleri koyun.

Piştikten sonra bir servis tabağına alın ve etrafını isteğe göre dereotu, maydanoz veya çeri domateslerle süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mukaffa

21 Temmuz 2024 Pazar

Bu tarifi yaparken beşamel sosunun topaklanmaması için nasıl bir yol izlemek gerekir? Ayrıca, yufkaların çok kuru olmaması için nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mukaffa, beşamel sosunun topaklanmaması için, tereyağını ve unu kısık ateşte kavururken sütü yavaş yavaş ekleyip sürekli çırpma teliyle karıştırman gerekiyor. Bu şekilde topaklanma olmadan pürüzsüz bir sos elde edebilirsin. Yufkaların çok kuru olmaması için de, yufkaları hazırlarken üzerlerine hafifçe su serpebilir ve nemli bir bezle örtebilirsin. Bu, yufkaların daha yumuşak ve kullanışlı olmasını sağlar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patates Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Superfresh Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Dilim Börek Kaç Kalori?

1 Dilim Börek Kaç Kalori?

Güncel

Sodalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri