Elde Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Elde Açma Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde açma patatesli börek, hazır yufkalı böreklere nazaran daha zahmetli olsa da, lezzetiyle bu zahmeti fazlasıyla telafi eder. Kullanılan malzemelerin tazeliği ve hamurun kıvamının iyi ayarlanması, hamurun daha kolay açılmasını sağlar. Patatesli börek, kahvaltılardan çay saatlerine kadar her anınıza eşlik edebilecek bir lezzettir. Elde açılarak yapılan bu patatesli börek tarifi, toplamda 15 parça bezeden oluşur. Yufkaların sayısı gözünüzü korkutmasın; bezelerin yağlı olması, hamurun çabuk ve zahmetsiz açılmasına yardımcı olur.

Gerekli Malzemeler

Hamur İçin:

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta
  • Tuz

Üzeri İçin:

  • 175 gr eritilmiş margarin
  • 1 su bardağı sıvıyağ

İç Harcı İçin:

  • 1 kg patates
  • 3 adet büyük soğan
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 300 gr rendelenmiş beyaz peynir
  • Tuz
  • Pul biber, karabiber

Patatesli Açma Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle yumurtalardan birinin sarısı, böreğin üzerine sürmek için ayrılır. Kalan yumurtanın beyazı ve bir tam yumurta, unla oluşturulan havuzun ortasına konur. Üzerine süt, yoğurt, sirke, sıvıyağ ve bir tutam tuz eklenerek hamur, yumuşak bir kıvam alana kadar yoğrulur. Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülerek 1 saat dinlendirilir. Dinlenen hamur 15 bezeye ayrılır. Her beze de 3 parçaya bölünür. Her parça, bir pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Eritilmiş margarin, birinci hamurun üzerine sürülür. Üzerine ikinci açılan hamur konur ve tekrar margarin sürülür. Üçüncü hamur en üste yerleştirilir. Bu şekilde tek bezeden içi yağlı bir hamur oluşturulur. Kalan bezeler de aynı yöntemle açılıp yağlanır. Aralarına sürülen yağın donması için yarım saat beklenir. Bu arada böreğin iç harcı hazırlanır.

İç harcı için; patatesler haşlanıp rendelenir. Bir tavada zeytinyağı konup yemeklik doğranmış soğanla birlikte patatesler kavrulur. Rendelenmiş beyaz peynir, tuz, karabiber ve pul biber eklenir. İyice harmanlanıp ocaktan alınır.

Yarım saat geçtiğinde, hamurların yağı donduktan sonra üst üste konan hamurlar oklava yardımıyla yufka olana kadar açılır. Üzerine sıvıyağ sürülüp ikiye bölünür. Ortadan ikiye bölünen hamurların geniş tarafına patatesli iç konur, rulo şeklinde sarılır. Rulo, kendi etrafında sarılarak gül böreği şekli verilir. Tüm hamurlar bu şekilde açılıp hazırlanır. Bu işlemin sonunda toplamda 30 adet börek elde edilir. Yağlanmış fırın tepsisine börekler dizilir, üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülür. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. İsteğe bağlı olarak, fırına konmadan önce böreklerin üzerine susam veya çörek otu serpilebilir.

Ekstra Bilgiler:

** Hamurun daha kolay açılması ve daha lezzetli olması için, malzemelerin oda sıcaklığında olması önemlidir.

** Böreğin iç harcına farklı baharatlar ekleyerek çeşitli tatlar elde edebilirsiniz.

** Pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir, bu yüzden böreklerin üzeri kızarana kadar pişirmeye dikkat edin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Paçanga Böreği Oktay Usta

Paçanga Böreği Oktay Usta

Kürt Böreği Tarifi Oktay Usta

Kürt Böreği Tarifi Oktay Usta

Kıymalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kalıpta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kalıpta Börek Tarifi ve Malzemeleri

Top Börek Tarifi ve Malzemeleri

Top Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurabiye Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Kurabiye Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Çi Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çi Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri