Hazır Yufkadan Peynirli Börek Hazır yufka ile yapılan peynirli börek, hem pratik hem de lezzetli bir börek çeşididir. Hazırlanıp buzdolabında saklanabilir ve acil durumlarda hızlıca pişirilebilir. Buzdolabında saklanan börek, pişirilmeden birkaç saat önce çıkarılırsa daha kolay pişer ve daha lezzetli olur. Damak tadına göre istenilen her türlü peynir börekte rahatlıkla kullanılabilir. Peynir, çok faydalı bir süt ürünü olduğu için mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Ancak bazı insanlar peyniri tüketmekten hoşlanmazlar. Bu kişiler için peynir tüketmenin en lezzetli yolu böreklerde kullanmak olabilir. Peki, peynirli börek nasıl yapılır ve malzeme olarak neler kullanılır? Öncelikle börek için gerekli olan malzemeleri sayarak, daha sonra yapılış şeklini anlatarak hazır yufkadan yapılan peynirli böreğin tarifini sizlerle paylaşalım. Hazır Yufkadan Peynirli Börek İçin Gerekli Malzemeler
Hazır Yufkadan Peynirli Börek Nasıl Yapılır? Peynirli böreğimiz için gerekli olan malzemeleri hazırladık ve yapım aşamasına geçiyoruz. Öncelikle börek için hazırladığımız peyniri küçük küçük doğrayın veya ufalayın. Bir demet maydanozu ayıklayıp iyice yıkayın ve küçük olmayacak şekilde doğrayın. Doğradığınız maydanozu peynirin üzerine aktarın ve karıştırarak harmanlayın. Hazır olan iç malzemesini bir kenara koyun. Orta boy kâsenizi alın. İçerisine iki yemek kaşığı tereyağını, bir su bardağı sıvı yağı, bir su bardağı sütü ve bir yumurtayı aktarın ve iyice çırpın. Çırpma işlemini tamamladıktan sonra sosunuzu bir kenara bırakın. Fırın tepsinizi alın ve içerisine yağlı kâğıdı yerleştirin. Bir yufkayı tepsinin içerisine serin. Yufkanın tepsinin etrafından sarkması gerekiyor. Hazırlamış olduğunuz sosu fırça ile yufkaya sürün. Bir yufka daha alın, parçalayıp tepsiye dizin. Üzerine peynir harcından biraz aktarın ve yayın. Üzerine bir yufka serin ve sostan bir miktar yufkaya sürün. Bir yufka daha serin ve üzerine biraz peynir harcını aktarın ve yayın. Bir yufkayı harcın üzerine serin ve sos sürün. Bir yufka daha serin. Üzerine kalan peynir harcını aktarın ve son yufkayı üzerine sererek harcı kapatın. Tepsinin etrafından sarkan yufkayı böreğin üzerine kapatın ve kalan sosu yufkanın üzerine sürün. Özetlemek gerekirse, böreğimizin bir katına harç bir katına sos koyarak kat kat çıkarın. Hazır olan böreği isteğe göre dilimleyin. Son sosu yufkaya sürerken yufkanın tamamen ıslanmasına dikkat edin. Pişirilmeye hazır olan peynirli böreğin daha lezzetli olabilmesi için yaklaşık iki saat kadar dinlendirin. İki saat kadar dinlendirdiğiniz peynirli böreği 170 dereceye ısıtılmış fırının içerisine koyun ve iyice kızarana kadar pişirin. Pişmiş olan böreğiniz artık servise hazırdır. Aileniz ve misafirlerinize ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Özönder
21 Temmuz 2024 PazarPeynirli börek yaparken yufkanın tepsinin yanlarından sarkması gerektiğini neden önemsiyoruz? Ayrıca, böreği pişirmeden önce iki saat dinlendirmek lezzeti nasıl etkiliyor?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Özönder,
Yufkanın tepsinin yanlarından sarkmasının önemi, böreğin iç harcının tepsiye dağılmaması ve yufkanın tam anlamıyla böreği sarması içindir. Bu sayede, böreğin her tarafı eşit şekilde pişer ve dağılmadan dilimlenebilir.
Böreği pişirmeden önce iki saat dinlendirmek ise yufkanın sosunu iyice emmesini ve tüm tatların birbirine karışmasını sağlar. Bu sayede, börek daha lezzetli ve homojen bir yapıya sahip olur. Dinlendirme süreci, böreğin hem lezzetini hem de dokusunu olumlu yönde etkiler.
Sevgiler,
___