Ispanaklı Sodalı Börek Günümüzde bireyler sağlıklı beslenmeye özen göstermektedir. Hafif ve sebzeli yiyecekler daha fazla tercih edilmektedir. Özellikle yoğun çalışma şartlarından dolayı, yapımı kolay olan yiyecekler ön plana çıkmaktadır. Geçmişten günümüze Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan böreklerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Börekler, hazır yufka ile yapılabileceği gibi evde hazırlanan börek hamuru ile de yapılmaktadır. Hem yapımı kolay hem de lezzetli ve hafif olması nedeniyle börekler birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu börek çeşitlerinden biri de ıspanaklı sodalı börektir. Bu börek çeşidinin yapımı şu şekildedir: Ispanaklı Sodalı Börek Malzemeleri
İç Harcı İçin
Üzeri İçin
Ispanaklı Sodalı Börek Nasıl Yapılır? Börek yapımına öncelikle iç harcını hazırlayarak başlayın. İç harcı için kullanacağınız ıspanakları ayıkladıktan sonra temiz suda yıkayın. Bir süre temiz suda bekletin ve suyunu birkaç defa değiştirin. Temizleme işlemi bittikten sonra süzün ve orta büyüklükte doğrayın. Doğranmış ıspanakların üzerine lor peynirini, tuzunu ve sıvı yağı ekleyerek harmanlayın. Diğer taraftan ayrı bir kasenin içinde sıvı yağ ve sodayı karıştırın. Bu işlemler bittikten sonra ilk yufkayı önceden yağlanmış tepsinin altına serin. Yufkaların üzerine 4-5 yemek kaşığı sosu gezdirin. Bir fırça yardımıyla sosu dağıtabilirsiniz. Sosun üzerine ikinci yufkayı serin ve onun da üzerine sosu dökün. İkinci yufkanın üzerine sosu döktükten sonra iç harcı için hazırladığınız ıspanak harcının yarısını dökün. Daha sonra üzerine üçüncü yufkayı serin ve sosu üzerine dökün. Dördüncü yufkayı üzerine serin ve sosu dökün. Dördüncü yufkanın üzerine sosu döktükten sonra kalan ıspanak harcının hepsini yufkanın üzerine dökün ve her yere eşit gelecek şekilde yayın. Beşinci yufkayı da ekleyerek sosunu dökün. Son yufka eklendikten sonra dilimleyin ve üzerine sodanın hepsini boşaltın. Tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde boşaltmaya dikkat edin. Bütün işlemlerinizi tamamladıktan sonra ortalama 45 dakika buzdolabında bekletin. Dinlendikten sonra üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımını böreğin üzerine dökün. Daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Edgü
27 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba ıspanaklı sodalı börek yapmak istiyorum. Soda yumaşak olmasını sağlar mı böreğim bir de dilimlerdikten sonra şifayı döksem daha iyi olmaz mı?
Cevap yazAdmin
27 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba Edgü, soda böreğinin daha yumuşak ve kabarık olmasına yardımcı olabilir. Ancak dilimlemeden önce şifayı dökmek, böreğin daha iyi pişmesini ve lezzetini artırabilir. Denemene değer! Afiyet olsun.