Pırasalı börek, börek çeşitleri arasında oldukça popülerdir. Özellikle Oktay Usta'nın tarifleriyle hazırlanan pırasalı börekler, hem lezzeti hem de sağlıklı içeriği ile dikkat çekmektedir. Pırasa, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Özellikle çocukların beslenme çantalarında yer alması, onların dışarıda satılan fast food tarzı yiyeceklerden uzak durmalarını sağlar ve daha sağlıklı büyümelerine katkıda bulunur. Ayrıca, pratik börek tarifleri, aniden gelen misafirler için hayat kurtarıcı olabilir. Pırasalı Börek Malzemeleri
Hazırlanışı Öncelikle pırasaları bol suyla yıkayarak başlayalım. Yıkanan pırasaları ince ince doğrayalım. Kuru soğanların kabuklarını soyup yemeklik doğrayalım. Bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip, doğranmış pırasaları ve soğanları kavuralım. Kavrulan pırasaları ve soğanları ocaktan alıp tuz ve kırmızı pul biber ekleyerek karıştıralım. Orta boy bir fırın tepsisini sıvı yağ ile yağlayalım. İlk yufkayı tepsiye yerleştirip, kenarlarının dışa taşmasını sağlayalım. Ayrı bir kapta sıvı yağ ve yoğurdu çırpalım. Bu karışıma yalnızca yumurtanın akını ekleyip tekrar çırpalım. Hazırladığımız sıvı karışımdan biraz alarak yufkanın üzerine döküp, fırçayla her yerine yayalım. İkinci yufkayı ufalayarak birinci yufkanın üzerine serelim. Üzerine sıvı karışımdan sürüp, üçüncü yufkayı da aynı şekilde serelim ve sıvı karışımdan sürmeye devam edelim. Pırasalı ve soğanlı karışımı yufkaların üzerine eşit şekilde yayalım. Dördüncü yufkayı da ufalayarak serpelim ve sıvı karışımdan sürmeye devam edelim. Beşinci yufkayı tamamen kapatalım ve tekrar sıvı karışımdan sürelim. Son yufkayı bölmeden en üst katı oluşturarak yerleştirelim. Tepsinin dışına taşan yufkaları da tepsinin içine alalım. Kalan sıvı karışımdan biraz daha sürerek fırçayla yufkanın tamamına yayalım. Son olarak yumurtanın sarısını üst yüzeye sürüp, 200 derecede ısıtılmış fırında böreği pişirelim. Üzeri iyice kızardığında fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Soğuyan pırasalı böreği dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun. |
Tankut
25 Temmuz 2024 PerşembePırasaları kavururken soğanların iyice pırasalarla harmanlanmasını sağlamamız gerekiyor mu? Ayrıca, en üst katı oluştururken yufkanın kenarlarını tepsinin içine almak böreğin çıtır olmasını nasıl etkiler?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Tankut Bey,
Pırasaları kavururken soğanların iyice pırasalarla harmanlanması, yemeğin lezzetini arttırabilir. Soğanların pırasalarla iyice karışması, tatların birbirine geçmesini sağlar ve daha homojen bir lezzet elde edersiniz. Bu nedenle, soğanları pırasalarla iyice harmanlamanız faydalı olacaktır.
Yufkanın kenarlarını tepsinin içine almak böreğin çıtırlığını etkileyebilir. Kenarların tepsinin içine alınması, böreğin dış kısımlarının daha az havayla temas etmesine neden olur ve bu da böreğin üst katmanlarının daha yumuşak olmasına yol açabilir. Ancak, böreğin alt ve üst katmanlarının çıtır olmasını istiyorsanız, kenarları dışarıda bırakabilirsiniz. Bu tercih tamamen sizin damak zevkinize bağlı.