Yeşil Mercimekli Börek Hazır Yufkadan
26 Temmuz 2024

Yeşil Mercimekli Börek Hazır Yufkadan


Yeşil mercimekli börek, eti olmayıp fakat börekte et tadı ve proteinini yakalamak isteyen bireyler tarafından tercih edilmektedir. Özellikle çocuk sahibi olan annelerin çocukları için sıklıkla tercih ettikleri bir börek çeşididir. Eğer çocuklar yeşil mercimeği sade olarak yemeyi tercih etmiyorsa bu böreğin içerisine bir miktar et de eklenebilir. Lezzetinden ziyade görünümü ve besleyiciliği ile de ön planda olan bir börek türüdür. Bu börek en çok günlerde ve özel misafirler için hazırlanmakta olup, yurdumuzun her yöresinde yapılabilmektedir. İçeriğinde mercimek olması ile diğer doyurucu yemeklere alternatif oluşturmaktadır. Salata ve mercimek çorbası ile yemek olarak da tüketilebilmektedir. Yeşil mercimek, içerisinde demir ve protein bulunması sebebiyle çok faydalı bir yiyecektir. Doktorlar tarafından da tüketilmesi önerilen bir besindir.

Hazır Yufkadan Mercimekli Böreğin Malzemeleri

  • 3 tane yufka
  • 1 su bardağından iki parmak eksik maden suyu
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı kadar sıvı yağ

İç Malzemesi İçin

  • 1 su bardağı kadar yeşil mercimek
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
  • Bir çimdik tuz
  • Bir miktar karabiber
  • Az miktarda pul biber

Üzeri İçin

  • 1 tane yumurta sarısı
  • Bir miktar susam

Hazır Yufkadan Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle yeşil mercimekleri iyice seçmeliyiz. İçerisinde taş kalmamasına dikkat edilmelidir. Daha sonra yıkanarak küçük bir tencere içerisine alınmalı ve üzerini geçecek şekilde su eklenmelidir. Haşlanan yeşil mercimekler bir süzgece alınarak süzülmelidir. Diğer taraftan bir tavaya az miktarda sıvı yağ ekleyip ince doğranmış soğanları bu yağda pembeleşinceye kadar soteleyelim. Salçayı da bu soğana ekleyip mideyi yakmaması için biraz kavuralım. Daha sonra iki çorba kaşığı su ekleyerek salçayı biraz açalım. En son olarak da haşlanmış yeşil mercimekleri sosun içerisindeki su çekene kadar pişirelim ve kalan baharatları ekleyerek ocaktan alalım.

Diğer taraftan sos malzemelerini yani maden suyunu, yumurtayı ve sıvı yağı bir kapta harmanlayarak iyice karıştıralım. Harç ve sosun yapımı tamamlandığı için sıra geldi börekleri harçla buluşturmaya.

Yufkayı harçla buluşturmak için ilk yufkayı tezgâha açalım ve üzerini sosla sıvayalım. İkinci yufkayı da ilk kat yufkanın üzerine serelim. Yine bu kata da sos sürelim. Üçüncü kata da aynı işlemleri uyguladıktan sonra yufkaları sigara böreği keser gibi dörde keselim. Ardından dörde böldüğümüz parçalardan bir tanesini tekrar 3 tane eşit büyüklükte üçgen şeklinde keselim. Diğer parçalara da aynı işlemi yaptığımızda elimizde 12 adet üçgen olacaktır. İsteğe göre bu parça sayısı artırılabilir ya da azaltılabilir. Parçalardan bir tanesini alıp geniş olan kısmına harçtan koyarak yanları hafif dökülmesin diye katlayarak sigara böreğine benzer tarzda rulo biçiminde saralım. Yalnız çok sıkı biçimde sarılmamalıdır. Çünkü sıkı sarılınca iç harç patlayabilir ya da yufkanın sıkı kısımları pişmeyip hamur şeklinde kalabilir.

Bu ruloları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim. Üst kısımlarına fırça yardımı ile yumurta sarısı sürüp isteğe göre bol susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerlerindeki yumurta sarısı kızarana kadar pişirelim. Daha sonra isteğe göre ayran, limonata ya da meyve suyu ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Pekol

26 Temmuz 2024 Cuma

Yeşil mercimekli börek yaptım ama yeşil mercimekleri haşlarken bir türlü tam pişiremedim, sizce neyi yanlış yaptım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Pekol,

Yeşil mercimekleri haşlarken bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle, mercimekleri haşlamadan önce suda bekletmek, pişme süresini kısaltabilir. Ayrıca, suyun üzerinde biriken köpükleri almayı ihmal etmeyin. Diğer bir önemli nokta ise, tuzu haşlama suyu yerine piştikten sonra eklemektir; bu şekilde mercimekler daha kolay yumuşar. Haşlama süresine dikkat ederek, mercimekleri ara ara kontrol etmek de faydalı olabilir. Umarım bu ipuçları yeşil mercimekli böreğinizin daha iyi olmasına yardımcı olur. Afiyet olsun!

Sevgiler,
Pekol

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Baklavalık Yufkadan Börek Yapımı

Baklavalık Yufkadan Börek Yapımı

Bohça Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bohça Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Banyolu Börek Tarifi Oktay Usta

Banyolu Börek Tarifi Oktay Usta

Haşhaşlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Börek Tarifi ve Malzemeleri