Basit Börek Tarifleri Basit börek tarifleri, davetlerinizde ve kahvaltı sofralarınızda kullanabileceğiniz, hazırlanışı oldukça basit olan lezzetli hamur işleridir. Hazır yufka ile yapılan börekler, hem şık sunumları hem de pratiklikleri ile öne çıkar. Aşağıda, bu tür börek tariflerinin detaylarına ulaşabilirsiniz. Çıtır Börek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
İç Malzemeler
Çıtır Börek Nasıl Yapılır? Çıtır börek için ilk olarak iç harcı hazırlanır. Ispanaklar bol su ile yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Ardından kuru soğanın kabukları soyularak yemeklik doğranır. Sıvıyağ uygun bir tavaya alınarak ısıtılır. Isınan yağda kuru soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine kıyma eklenir. Pişen kıymanın üzerine ıspanaklar eklenerek suyu çekene kadar kavrulur. Ardından tuz, karabiber ve pul biber ilave edilerek iç harç ocaktan alınır. Yufkaların arasına sürmek için uygun bir kâsenin içinde sıvıyağ, sirke ve un homojen bir şekilde karıştırılır. Yufkanın biri tezgâha serilerek arası hazırlanan sos yufkaya bir fırça yardımı ile sürülür. Yufka ikiye katlanarak üçgen olacak şekilde 6 parçaya kesilir. Her bir parçaya hazırlanan iç harçtan koyularak sigara böreği gibi sarılır. Fırın kabına yağlı kâğıt serilerek sarılan börekler tepsiye sıralanır. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülerek 180 derecede ısınmış fırına sürülerek kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun. Tembel Böreği İçin Gerekli Malzemeler
Tembel Börek Nasıl Yapılır? Böreğin içi için ilk olarak beyaz ve lor peyniri çukur bir kabın içinde harmanlanır. Üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Fırın tepsisine pişirme kâğıdı serilir ve yufkanın bir tanesi buruşturularak tepsiden sarkmayacak şekilde serilir. Üzerine hazırlanan iç harçtan dökülür. Diğer yufkalar tepsiye serilerek aralarına harç serpilir. Çukur bir kâsenin içinde süt, sıvıyağ, maden suyu ve yumurta homojen bir şekilde karıştırılır. Hazırlanan börek kare olacak şekilde kesilerek, hazırlanan sos böreğin üzerine eşit olacak şekilde dökülür. Üzerine çörekotu ve susam serpiştirilerek 200 derecede ısınmış fırına verilir. Böreğin altı üstü kızardıktan sonra fırından alınır. Afiyet olsun. Kırma Börek İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin
Kırma Börek Nasıl Yapılır? Kırma börek için süt, yumurta, sıvıyağ ve kabartma tozu bir kâsenin içine alınarak çırpılır. İnce kıyılmış maydanoz ve peynir bir kabın içinde karıştırılır. Yufkanın biri mutfak tezgâhına serilir ve fırça yardımı ile sütlü karışım her tarafına sürülür. Üzerine peynirli iç harç serpilir. Yufkanın bir ucundan tutularak pile olacak şekilde büzülür. Diğer ucu da aynı şekilde büzülerek pile yapılır. Börek eşit şekilde kesilir. Fırın kabı yağlanır ve hazırlanan börek tepsiye yerleştirilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanarak tepsiye yerleştirilir. Kalan sos tepsideki böreklerin üzerine dökülür. Fırın 180 derecede ısıtılarak börek fırına verilir. Yaklaşık 40 dakika pişirildikten sonra fırından alınır. Kırma börek ılıdıktan sonra servise sunulur. Afiyet olsun. |
Sebat
23 Temmuz 2024 SalıBu börek tariflerini denemek istiyorum ama ilk kez yapacağım için biraz tedirginim. Özellikle yufkaların arasına sürülen sosun kıvamı nasıl olmalı? Ayrıca, böreklerin fırında pişme süresi tam olarak ne kadar sürüyor?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Sebat,
Börek yaparken tedirgin olmanı anlıyorum, ama endişelenme! Yufkaların arasına süreceğin sosun kıvamı oldukça önemli. Sosun akışkan ama çok sıvı olmaması gerekiyor. Yoğurt, süt ve yumurtayı karıştırarak hazırlayabilirsin. Bir kaşık yardımıyla yufkanın üzerine sürdüğünde çok hızlı akmamalı, hafifçe yayılmalı.
Fırında pişme süresi ise genellikle 180-200 derece arasında, 30-40 dakika kadardır. Ancak her fırının pişirme süresi farklı olabilir, bu yüzden böreğin üzeri güzelce kızarana kadar pişirmeye devam etmelisin. Afiyet olsun!