Oktay Usta Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Oktay Usta Çiğ Börek Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Çiğ Börek, bu börek aslen Eskişehir'e göç etmiş olan Kırım Tatarlarına aittir ve asıl adı şi börektir fakat günümüze gelene kadar dilden dile ismi değişmiştir. Başlarda şi börek ülkemizde yapılmaya başlayınca adı çi börek olmuş ve son olarak da çiğ börek adını almıştır. Çiğ börek Eskişehir mutfağının vazgeçilmez ve tanınmış lezzetlerinden biri olup birçok damak zevkine hitap etmektedir.

Diğer bir adı da Tatar böreği olan çiğ börek maharetli bir elde geçmiş ise hamurunun vermiş olduğu bir özellik sayesinde çok fazla yağ çekmeyen, kıtır kıtır ve incecik hamuruyla beğenilen ve çok tercih edilen bir börektir. İçerisinde bulunan kıymalı harcıyla harikulade bir lezzete bürünüyor. Ayrıca çiğ böreğin en önemli özelliği içerisindeki kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın bir yağın içinde pişmesidir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Malzemeleri
  • 250 gram kıyma
  • 1 tane orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığının yarısı kadar karabiber (Karabiber isteğe göre konulabilir)
  • 1 çay bardağı su
Oktay Usta Çiğ Börek Hamuru için
  • 4 su bardağı un
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri kadar su
Oktay Usta Çiğ Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle çukur bir kabın içerisine önceden elediğimiz unu, tuzu ve suyu ekleyelim. Suyun hepsini bir kerede dökmeyin yavaş yavaş karıştırarak dökün ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Yalnız hamur çok yumuşak olmasın kulak memesi kıvamı gayet iyidir. Diğer yandan bir başka kabın içerisine orta boy soğanı rendenin ince tarafından geçirerek koyun. Ardından kıyma, tuz, karabiber ve suyu ekleyip böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparalım ve yaklaşık 20 cm ebadında daireler meydana getirelim.

Hazırladığımız kıymalı harcımızı dairesel olarak şekillendirdiğimiz hamurun yarısına kadar koyalım ve elimizle dağıtarak ince ince sürelim. Hamurun kalan bölümüne bir şey koymadan bu kısmı harcı koyduğumuz tarafın üstüne getirelim ve içinin dışarıya dökülmemesi için üste getirdiğimiz hamur parçasını elimizle ya da bir tabak yardımı ile keselim.

Daha sonra bir tencereye sıvı yağı kavuralım. Yağ kızdıktan sonra yapmış olduğumuz çiğ börekleri bu tencerenin içine ekleyelim. Çiğ böreklerin altını ve üstünü aynı pembeliğe gelinceye kadar kızartalım. Kızartma işlemi bitince bir servis tabağına alalım etrafına süslemeler yapalım. Servisi sırasında yanında buz gibi bir ayran ya da şalgam suyu iyi gidecektir.

Oktay Ustanın Çiğ Böreğinin Püf Noktaları

Çiğ börekleri genişçe bir kazanda ve altında bol ateş ile pişirilmesi önerilir. Çiğ böreğin kızarırken çok yağ çekmemesi için içerisine harç konulduğu sırada hamuru iyice silkelemek gerekiyor. Böylece içindeki fazla un kızarmıyor. Ayrıca bu börek içerisine kıymalı harç konulduktan sonra hemen kızartılmalıdır çünkü bekletildiği zaman lezzeti azalmaktadır. Son olarak çiğ börek yapılırken iki kişi olmalıdır, biri hamuru açarken diğeri börekleri kızartmalıdır.

Afiyet Olsun.

Oktay Usta Çiğ Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hazır Yufkadan Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Baklavalık Yufka ile Börek Tarifi ve Malzemeleri

Baklavalık Yufka ile Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Çiğ Börek Tarifi Oktay Usta

Patatesli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Karnıyarık Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavuklu Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tavada Kolay Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Kolay Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mayalı Hamurdan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Hamurdan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Börek Milföy Tarifleri ve Malzemeleri

Börek Milföy Tarifleri ve Malzemeleri

Göçmen Börek Tarifi ve Malzemeleri

Göçmen Börek Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Kol Böreği Tarifi Oktay Usta

Peynirli Börek Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Börek Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Ispanaklı Börek Oktay Usta

Avcı Böreği Nasıl Yapılır?

Avcı Böreği Nasıl Yapılır?

Peynirli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6