Pırasalı El Açması Börek Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Pırasalı El Açması Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı El Açması Börek

Pırasalı el açması börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Börek denildiğinde, akan sular durur ve sofralarımızda çeşit çeşit börekler yer alır. Özellikle akşam yemeklerinde ve hanımların meşhur beş çaylarında mutlaka bir börek çeşidi bulunur. Pırasalı el açması börek de bu tür böreklerden biridir ve çay keyfinizin yanına mutlaka dahil etmeniz gereken bir lezzettir. El açması börek denilince, çoğu kişi bir adım geri durur; ancak el açması böreğin tadı diğer böreklerde yoktur. Evet, biraz uğraştırıcı olabilir, ama bu tür tarifler sadece bir kez denendiğinde kolaylıkla alışılır ve ikinci seferde daha kolay yapılır. Bu yüzden vakit kaybetmeden hemen denemenizi öneririm. Emin olun, hem lezzetine hem de kokusuna dayanamayacaksınız.

Gerekli Malzemeler

  • 1 kilogram taze pırasa
  • 3 adet yemeklik kuru soğan
  • 1 çay bardağı yemeklik zeytinyağı
  • 2 kahve fincanı soğuk süt
  • Damak tadınıza göre karabiber, pul biber, tuz

Hamur İçin

  • 1 kilogram un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Unun aldığı kadar su

Pırasalı El Açması Börek Nasıl Yapılır?

Öncelikle hamuru hazırlayarak işe başlayalım. 1 kilogram unu derin bir yoğurma kabına alarak tuzunu ekleyin ve yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamurunuzu oluşturun. Elde edeceğiniz hamur ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır; orta kıvamlı bir hamur olmalıdır. Hazırladığınız hamuru 12 eşit parçaya bölerek üzerini temiz bir bez ile kapatıp yaklaşık 1.5 saat dinlendirin. El açması börek çeşitlerinde hamur ne kadar uzun süre dinlenirse, açmanız daha kolay olur ve böreğiniz çok daha lezzetli olur.

Hamuru dinlenmeye aldığınız sırada böreğin iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Öncelikle kuru soğanları küp küp doğrayarak bir teflon tavaya alın ve zeytinyağı ekleyerek soğanları soteleyin. Ardından pırasaları yıkayıp ince ince doğrayın ve soğanlı karışıma ekleyerek hepsini birlikte soteleyin. Baharatları damak tadınıza göre ekleyerek iç harcı lezzetlendirin. Hazırladığınız pırasalı iç harç soğuduktan sonra sütü ekleyin ve harcı bir kenara alın.

Artık hamur kısmına geçebiliriz. 12 eşit parçadaki hamurları teker teker bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. 3'lü gruplar halinde 12 tanesini her bir hamurun üzerine zeytinyağı döküp fırça ile dağıtarak 3 katlı 4 adet hamur elde edin. İlk 3'lü grubu un ve merdane yardımı ile normal bir yufka büyüklüğünde açın. Yufka büyüklüğündeki hamuru 4 eşit parçaya bölün ve bu parçaların içine pırasalı harçtan koyarak sigara böreği gibi sarın. Diğer grupları da aynı şekilde yufka büyüklüğünde açıp 4 eşit parça ile iç harçtan koyarak sarın. Yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye hazırladığınız börekleri dizin. Toplam 16 adet börek elde etmiş olacaksınız. Böreklerinizin üzerine fırça yardımı ile eritilmiş tereyağı sürerek 200 derecelik fırında pişirin. Börekler altı ve üstü kızarınca pişmiş demektir.

Sonuç

Pırasalı el açması börek, zahmetli gibi görünse de, denediğinizde çok seveceğiniz ve tekrar tekrar yapmak isteyeceğiniz bir tariftir. Bu böreği denemenizi ve sonuçlarını bizimle paylaşmanızı mutlaka öneririm. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Tarifleri Yufka

Börek Tarifleri Yufka

Dondurulmuş Börek Tarifi ve Malzemeleri

Dondurulmuş Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufkalı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Yufkalı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Güncel

Nişastalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Nişastalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Avcı Böreği Tarifi ve Malzemeleri