Açma Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Açma Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Ispanaklı Börek

Açma ıspanaklı börek, oldukça lezzetli ve özel bir börek tarifidir. El açması börekler genellikle zahmetli olarak düşünülse de, sonuçları itibarıyla bu zahmete değdiği anlaşılır. Davet sofralarını ve beş çaylarını zenginleştirecek bir tarif arıyorsanız, açma ıspanaklı böreği tercih edebilirsiniz. Ayrıca, çocuklarına ıspanağı sevdirmekte zorlanan anneler için de ideal bir seçenek olabilir.

Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 kahve kaşığı maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı un
  • Tuz

İç Harcı İçin

  • Yarım kilo ıspanak
  • 250 gram kıyma
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber, pul biber ve tuz

Yufkaların Arası İçin

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin

  • 2 tane yumurta sarısı

Açma Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç malzeme hazırlanır. Ispanaklar bol suyun içinde bekletilir ve ardından iyice yıkanarak süzgece alınır. Süzülen ıspanaklar ince ince kıyılır. Sıvı yağ uygun bir tavaya alınarak ısıtılır. Üzerine kıyma eklenir ve suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Kuru soğanların kabukları soyularak yemeklik doğranır. Kavrulan kıyma soğuyunca ince kıyılmış ıspanağa eklenir. Üzerine doğranan kuru soğanlar, tuz, karabiber ve pul biber eklenerek karıştırılır.

Hamurun hazırlanması için, derin bir kabın içine maya alınır ve üzerine ılık su eklenip karıştırılır. Tuz ilave edildikten sonra un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur. Hamur, kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Yoğrulan hamurun üzeri kapatılarak 20 dakika kadar bekletilir. Bekleme süresi tamamlandığında mayalanan hamurdan 20 adet beze yapılır. Bezeler unlanmış bir tepsiye sıralanarak üzeri örtülür. Mutfak tezgâhı hafifçe unlanır ve bir beze alınarak üzerine un serpilir. Beze, fırın tepsisi boyutunda açılır. Açılan yufka yağlanmış fırın kabına alınır. Üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirilir. Sıvı yağ yufkanın her tarafına sürülmelidir. Bu işlem, yufkalar 5 kat olana kadar tekrarlanır. 5. kata her tarafa eşit gelecek şekilde hazırlanan iç harçtan serpilir. Yine 5 kat aynı işlem uygulanarak son kata iç harç serpilir. Yufkalar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.

Yumurta sarısı bir kâsede çırpılarak fırça yardımıyla böreğin üzerine sürülür. Tercihe göre yumurta sarısı, birkaç damla sıvı yağ ile açılabilir. Fırın, 200 dereceye ayarlanarak hazırlanan açma ıspanaklı börek, ısınmış fırına verilir. Böreğin altı ve üstü nar gibi kızarana kadar fırınlanır. Fırından alınan börek, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimlenerek servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bohça Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Bohça Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Hamurundan Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sana Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sana Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Rulo Börek Oktay Usta

Patatesli Rulo Börek Oktay Usta

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Börek Tarifi ve Malzemeleri