Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri
26 Temmuz 2024

Sodalı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Su Böreği

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan su böreği, özellikle elde açılan yufkası ile zahmetli bir şekilde hazırlanabilir. Ancak, hazır yufkadan da pratik bir şekilde yapılabilir. Bu böreğe soda eklendiğinde ise lezzeti tamamlanmış olur. Su böreği, boş zamanlarda hazırlanıp dondurulabilir ve ani gelen misafirlere kolayca ikram edilebilir. Şimdi, sodalı su böreğini birlikte yapıp aşamalarına göz atalım.

Sodalı Su Böreğinin Malzemeleri

  • 6 adet taze yufka
  • 1 şişe soda
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta

İç Harcı İçin Gereken Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tane taze biber
  • 3 tane orta boy domates
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sodalı Su Böreği Nasıl Yapılır?

Sodalı su böreği için ilk olarak iç harcı hazırlayalım ve soğumaya bırakalım. Kuru soğanı soyup küp küp doğrayın. 3 domates ve 1 taze biberi de küçük küçük doğrayın ve soğana ekleyin. Uygun bir tava alıp ocağa koyun. İçine sıvı yağı ekleyin ve doğradığınız soğan, domates ve taze biberi sıvı yağın içine atın ve kavurun. Kavrulmuş olan soğan, domates ve biberin üzerine yarım kilo kıymayı ekleyin. Suyunu çekinceye kadar kavurun. Kıyma kavrulduktan sonra 1 çay kaşığı kekik, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın. Ocağın altını kapatıp iç harcı soğumaya bırakın.

İç harçtan sonra sıvı harcı hazırlayalım. Derin bir kap içerisine soda, yoğurt, sıvı yağ ve 2 adet yumurtayı ekleyerek hepsini karıştırın. Her iki harcımız da hazır hale gelmiştir. Dikdörtgen fırın tepsisini yağlayıp tepsinin tabanını yufka ile doldurun. Hazırlamış olduğunuz sıvı harcı tepsiye serdiğiniz yufka üzerinde hiç kuru yer kalmayacak şekilde ıslatın. Bu işlemi 3 kat boyunca aynen devam ettirin. 3. kata sıvı harç sürmeyip önceden hazırlamış olduğunuz ve soğumaya bıraktığınız iç harcı düzgün bir şekilde yufkanın her yerine serpin. Ardından 4. yufkayı iç harcın üzerine güzelce serin. 3 kat uyguladığınız işlemi yine aynı şekilde 3 kat uygulayın. Yufka bitene kadar 3 kat sıvı harç, iç, tekrardan 3 kat sıvı harç şeklinde işlemi tekrar edin. Son katın da isterseniz böreği pizza şeklinde veya kare şeklinde kesin ve kalan sıvı harcınızı böreği kestikten sonra üzerine dökün. Dilerseniz üzerini çörek otu ve susam ile süsleyebilirsiniz. Dilerseniz üzeri sade bir şekilde servis edebilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz böreği eğer vaktiniz varsa 1 gün boyunca buzdolabında bekletin ve ertesi gün 200 derecelik fırında 40 dakika kızarana kadar pişirin. Sodalı su böreği servisinizi bekliyor.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Saffet

26 Temmuz 2024 Cuma

Ben de sodalı su böreği yapmak istiyorum ama yufkaları ıslatırken yeterince sodalı harç kalmazsa ne yapmalıyım? Ayrıca böreği önceden yapıp dondurmak için hangi aşamaya kadar hazırlamalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Saffet,

Sodalı su böreği yaparken yufkaları özenle ve eşit şekilde ıslatmaya dikkat etmelisin. Eğer sodalı harç yetersiz kalırsa, aynı oranda soda ve yağ karışımı hazırlayarak devam edebilirsin. Böreği önceden yapıp dondurmak için ise, böreği tamamen hazırlayıp tepsiye dizdikten sonra pişirmeden önce dondurabilirsin. Dondurduğun böreği pişirmeden önce çıkarıp bir süre çözülmesini bekleyip, sonrasında fırına verebilirsin. Bu şekilde taze ve lezzetli bir sonuç alabilirsin.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni