El Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

El Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Geleneksel böreklerimizden olan el açma böreğin, diğer böreklere göre daha şahane bir lezzeti olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Ninelerimizden bizlere miras kalan el açma börek çeşitlerinden sadece birisi olan börek tarifimizi sizler de kolaylıkla hazırlayarak kendiniz ve sevdikleriniz için harika bir börek şöleni hazırlayabilirsiniz.

El Açma Börek İçin Gerekli Malzemeler

İç Harcı İçin

  • 250 gr orta yağlı dana kıyma
  • 2 su bardağı kadar orta irilikte dövülmüş ceviz içi
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı kadar karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kadar pul biber
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

El Açma Börek Hamuru İçin

  • 2 su bardağı dolusu ılık süt
  • 1 su bardağı dolusu ılık su
  • 1 su bardağı kadar yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • Yeteri kadar tuz
  • Aldığı kadar elenmiş un

Hamur Katlarına Sürmek İçin

  • 1 paket margarin veya tereyağı

El Açma Börek Üzeri İçin

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Yeteri kadar susam ve çörek otu

El Açma Börek Nasıl Yapılır?

El açma börek yapımımıza öncelikle hamurumuzu mayalayarak başlayalım. Bir paket mayamızı bir kasenin içine ufaladıktan sonra üzerine ılık su ilave ederek mayanın kabarması için bekletelim. Ardından yoğurma kabımıza ılık süt, sıvı yağ, yoğurt, toz şeker ve yeteri kadar tuz ilave edip karışımı elimizle iyice karıştırarak harmanlayalım. Karışımın üzerine erimeye bıraktığımız mayayı da ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine elenmiş unumuzu azar azar ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğuralım. Güzelce yoğrularak özlü bir hamur elde ettikten sonra hamurumuzun üzerini bir kapak yardımıyla kapatarak yaklaşık olarak 1 saat kadar mayalanarak hacminin iki katına çıkana kadar beklemeye bırakalım.

Hamurumuz mayalanırken biz de böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Öncelikle tavamızı ocağa alarak içine 1 kahve fincanı sıvı yağ ekleyerek yağı kızdıralım ve kızan yağın üzerine kuru soğanı ince kıyım doğradıktan sonra soğanlar diriliklerini kaybedip pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan soğanların üzerine kıymamızı ekledikten sonra kıyma bıraktığı kendi suyunu çekip renk değiştirene kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kıymanın üzerine pul biber, karabiber, yeteri kadar tuz ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırdıktan sonra iç harcımızı ocaktan indirerek soğumaya bırakalım. İç harcımızın soğuduğundan emin olduktan sonra üzerine dövülmüş ceviz içini ilave edip karıştırarak bir kenarda beklemeye bırakalım. Hamurumuzun ara katlarını yağlamak için tavamıza margarini ilave ederek tavayı ocağa alıp yağın tamamen erimesini sağlayarak yağımızı hazır hale getirelim.

Böreğimizin diğer aşamalarını tamamladıktan sonra mayalanarak kabaran hamurumuzu alarak kendi yumruğumuz büyüklüğünde bezeler hazırlayalım. Hazırladığımız bezeleri tek tek unlanmış tezgâhımızın üzerine alarak hazır yufka büyüklüğünde bir oklava yardımıyla açarak yufkamızı daha önceden erittiğimiz yağla boşluk kalmayacak şekilde yağlayalım ve yağlanmış yufkanın üzerine kıymalı cevizli iç harcımızdan yeteri kadar serpiştirdikten sonra yufkamızın kenarlarından başlayarak rulo şeklinde saralım. Yuvarlak bir fırın tepsisinin tabanını iyice yağladıktan sonra rulo şekline getirdiğimiz yufkamızı tepsimizin ortasından başlayarak tepsiyi çevirerek hamurumuzu dolayalım. Diğer bezeleri aynı şekilde hazırlayarak tepsiyi dolduralım. Ardından hazır hale gelen böreğimizi istediğimiz şekilde dilimledikten sonra üzerine çırpılmış yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürüp üzerine çörek otu serpiştirelim. Daha sonra fırınımızı 200 derecede ısıttıktan sonra tepsiyi fırına vererek nar gibi kızarıncaya kadar pişirerek böreğimizi fırından çıkartalım. El açma böreğimizin ilk sıcaklığı çıkarak hafif ılıdıktan sonra servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynirli Börek Kaç Kalori?

Peynirli Börek Kaç Kalori?

Haber Bülteni