Börek Çeşitleri Börek, hemen herkesin çok sevdiği ve tükettiği bir yiyecektir. Sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar her öğünde sıklıkla tercih edilir. Damak tadına göre peynirli, kıymalı, patatesli ve sebzeli gibi çeşitleri yapılabilir. Aşağıda bazı börek çeşitlerini ve yapılışlarını bulabilirsiniz. Patatesli Çıtır Börek Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Patatesli Çıtır Börek Nasıl Yapılır? Böreğin yapımına iç harcını hazırlamakla başlıyoruz. Patatesleri haşlayıp soyduktan sonra derin bir kaba alıyoruz ve patates ezici ile iyice eziyoruz. Bir tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağı koyup, bir adet kuru soğanı doğrayarak ekliyoruz ve ocağa alıp iyice kavuruyoruz. Kavrulan soğanın içine bir tatlı kaşığı salça ekleyip onu da kavuruyoruz, ardından patatesleri ekliyoruz. Patates ile salça iyice karışınca ocağın altını kapatıyoruz. Börek sosu için bir su bardağı sıvı yağ ile üç kaşık unu topak kalmayacak şekilde çırpıyoruz. Bir adet yufkayı tezgâha serip yarısına bu sostan sürüyoruz ve diğer yarıyı üzerine katlıyoruz. Geniş kısma patatesli harcı koyup sarıyoruz, sardıktan sonra dilimleyip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz. Tüm yufkaları bu şekilde hazırlayıp dizdikten sonra üzerine bir yumurta çırpıp sürüyoruz ve önceden ısıtılmış olan 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Ilık bir şekilde servis ediyoruz. Kıymalı Kol Böreği Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Kıymalı Kol Böreği Nasıl Yapılır? Böreğin yapımı için öncelikle iç harcını hazırlamalıyız. İç harcı için bir çay bardağı sıvı yağ tencereye alınır ve üzerine iki adet kuru soğan doğranır ve kavrulur. Üzerine bir tatlı kaşığı salça eklenir. Salça da tam olarak kavrulunca kıyması eklenir ve iyice kavrulur. Kıyma suyunu bırakınca tuzu eklenir ve tam pişince ocağın altı kapatılır. Kıymalı harç soğumaya alınır. Bu esnada böreğin hamuru hazırlanmaya başlanır. Hamuru için bir yumurta, bir çay bardağı süt, yarım bardak sıvı yağ ve maya bir kaba alınır ve çırpılır. Üzerine kıvamı kontrol edilerek yavaş yavaş un eklenir. Hamur çok sert olmayacak şekilde yumuşak kıvamlı olarak yoğrulur. Küçük yumaklar alınarak açılmaya başlanır. Açılan yumaklar ikiye kesilir ve içerisine kıymalı harçtan konulup sarılır. Tepsinin ortasından başlanarak kendi etrafında döndürülerek sarılır ve tüm hamur bu şekilde açılarak harçla doldurulur ve sarılır. Son olarak bir yumurta yarım çay bardağı sütle çırpılıp böreğin üzerine sürülür ve önceden ısıtılmış 190 derece fırına verilir. Üzeri kızarınca fırından çıkarılır ve üzerine nemli bir bez kapatılır ki yumuşak kalsın. Çay veya ayranla servis edilir. Peynirli Börek Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Peynirli Börek Nasıl Yapılır? Peynirli börek için önce bir kapta yoğurt, yumurta, maden suyu ve sıvı yağ çırpılır. Ardından peynir rendelenir ve içerisine maydanozlar ince ince doğranır ve karıştırılır. Fırın tepsisi yağlanır ve ilk yufka dışarı taşacak şekilde serilir, üzerine yoğurtlu sostan sürülür. Sonra ikinci yufka serilir ve bu defa dışa çıkan yufkalar içeriye doğru alınır. Peynirli harç yufkanın her yerine eşit olarak dağıtılır, fakat peynirli harcın yarısı dizilir, diğer yarısı ikinci sefere kullanılacaktır. Daha sonra diğer yufka serilir ve tekrar sos sürülür. Sonra diğer yufka serilip peynirli harcın kalan kısmı serilir ve son yufka dizilir. En altta dışa sarkıttığımız yufka içeri katlanır. Börek kare şeklinde dilimler halinde kesilir ve üzerine kalan sos sürülür. Çörek otu ve susam serpilir ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis edilir. |