El Açması Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

El Açması Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Tepsi Böreği

El Açması Tepsi Böreği, diğer el açması böreklere göre daha kolay hazırlanabilme özelliği olan bir börektir. Herkes tarafından kolayca yapılabilir. Diğer el açması böreklerde ince ve büyük yufkalar açılması gerekirken, bu börek küçük yufkalarla yapılarak leziz bir sonuç elde edilebilir. Siz de bu muhteşem böreğin lezzetiyle tanışmak istiyorsanız, birlikte hazırlayalım.

Gerekli Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Hamurların Arası İçin

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç Harcı İçin

  • 300 gr dana kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kıyılmış maydanoz
  • Tuz

Üzeri İçin

  • 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yeteri kadar susam veya çörek otu

El Açması Tepsi Böreği Nasıl Yapılır?

İlk olarak ufak bir kâseye yaş mayayı ufaladıktan sonra üzerine yarım su bardağı kadar ılık su ekleyip elimizle mayayı mıncıklayarak ezerek mayanın kabarması için 5-10 dakika kadar bekletelim. Ardından eriyen mayamızı yoğurma kabına alarak üzerine sıvı yağ ve yumurta ilave ederek karışımı iyice karıştıralım. Karışımın üzerine elenmiş un ve tuz ilave ederek, azar azar ılık su ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşak kıvamda iyice yoğurduktan sonra mayalanarak kabarması için üzerine bir kapak kapatarak 1 saat kadar beklemeye bırakalım. Bu sırada iç harcımızı hazırlayalım.

Uygun bir tavaya sıvı yağı ekleyip ocağa koyarak yağın ısınmasını sağlayalım. Ardından ısınan yağın üzerine ince ince doğranmış kuru soğanı ekleyerek soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanların üzerine kıymamızı ekleyerek kıyma renk değiştirinceye kadar karıştırarak kavuralım. Üzerine pul biber, karabiber, kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz ilavesiyle lezzetlendirerek iç harcımızı karıştırarak ocaktan alalım. Ardından hamurumuzun ara katlarına sürmek için ayrı tavada tereyağını eriterek üzerine sıvı yağ ekleyerek yağımızı da hazır hale getirerek bırakalım.

Daha sonra mayalanmaya bıraktığımız hamur kabararak hacminin iki katına çıktıktan sonra un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerine alarak hamurdan 12 adet aynı büyüklükte beze hazırlayıp üzerlerine un serpiştirerek bir tepsiye dizelim. Ardından un serpiştirilmiş tezgâhımızın üzerine 1 adet beze alarak bir oklava veya merdane yardımıyla yemek tabağı genişliğinde açarak üzerini daha önce erittiğimiz tereyağı ve sıvı yağı karışımıyla yağlayarak bir kenara alalım. Ardından ikinci bezeyi de aynı büyüklükte açarak yağlanmış hamurun üzerine yerleştirelim. Üçüncü bezeyi de aynı şekilde açarak diğer yağlanmış bezelerin üzerine koyarak yağlayalım. Dördüncü bezeyi de aynı irilikte açıp diğer açılmış bezelerin üzerine yerleştirerek bu kez bezemizin üzerini yağlamadan bir grup olarak bekletelim. Kalan diğer bezeleri de dörtlü grup olarak hazırlayalım.

Ardından hazırladığımız dörtlü gruptan bir tanesini unlanmış tezgâhımızın üzerine alarak tepsi genişliğinde açtıktan sonra yufkanın tam ortasından iki parçaya keselim. İki parçanın geniş kenarlarına iç harcımızdan uzunlamasına koyduktan sonra yufkanın kenarıyla kıymanın üzerini kapatarak rulo şeklinde saralım. Sonra ruloyu elimizle çevirip burarak yağlanmış tepsinin ortasından başlayıp sararak tepsiye yerleştirelim. Kalan diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayalım. İlk olarak üzerine eritilmiş tereyağını bir fırça yardımıyla sürerek yağın üzerine yumurta sarısı ve susam serpiştirelim. Ardından fırını 200 derecede ısınmış fırına verelim.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rasânet

12 Temmuz 2024 Cuma

Bu böreği ilk kez yapacaklar için hamurun kıvamı nasıl olmalı? Ayrıca, yaş maya kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hamurun kıvamı, ele yapışmayacak ancak yumuşak olacak şekilde olmalıdır Rasânet. Hamur, yoğurulduğunda pürüzsüz ve homojen bir yapıya sahip olmalı. Yaş maya kullanırken ise, öncelikle mayayı ılık su veya süt ile aktif hale getirmek önemlidir. Mayanın tamamen eridiğinden emin olun ve bekletirken karışımın üzerinin köpürmesini bekleyin. Ayrıca, tuzu direk olarak maya ile temas ettirmemeye özen göstermelisiniz, çünkü tuz mayanın etkinliğini azaltabilir. Bol şanslar!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sodalı Yalancı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Yalancı Su Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Milföylü Yufkalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Milföylü Yufkalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

En Güzel Börek Tarifleri ve Malzemeleri

En Güzel Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Sodalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pırasalı Börek Oktay Usta

Pırasalı Börek Oktay Usta

Güncel

Sodalı Börek Oktay Usta

Sodalı Börek Oktay Usta

Güncel

Mikrodalgada Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mikrodalgada Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Patatesli Börek Tarifi ve Malzemeleri