Göçmen Börek Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Göçmen Börek Tarifi ve Malzemeleri

Göçmen Börek

Göçmen börek, Trakya mutfağına ait olup, süt ve lor kullanılarak yapılan bir börek türüdür. Dızmana olarak da bilinen bu börek, Selanik ve Rodop göçmenleri tarafından sıkça yapılmaktadır. Trakya göçmenlerince 'dızmana' olarak adlandırılan göçmen böreği, yumuşak bir pidedir. Göçmenlerin farklı yerlere yerleşmesiyle çeşitli isimler almıştır, ancak genel olarak 'göçmen börek' olarak bilinir.

Göçmen Börek (Dızmana) Malzemeleri

Hamuru İçin

  • 1 su bardağı süt
  • 6 bardak un
  • 1 paket yaş/kuru hamur mayası
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz

İç Harcı İçin

  • 300 gram lor, çökelek ya da peynir
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz

Üzeri İçin

  • 2 tane yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz

Göçmen Börek Nasıl Yapılır?

Derin bir kabın içine unu havuz şeklinde açın ve içine maya, toz şeker ve ılık suyu dökerek mayanın erimesini sağlayın. Ardından süt ve tuzu ilave ederek hamuru yoğurun. Hamurun kıvamını ayarlamak için un ve ılık su ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Hamurun kabarıp iki katına çıkması için üzerini örterek dinlendirin. Hamur kabarana kadar iç harcı hazırlayın. Maydanozları ince ince doğrayıp lor ve tuz ile karıştırın.

Hamurdan büyük bir beze koparıp merdane yardımıyla uzun bir şekilde açın. Hamurun içine lorlu iç harcını koyun ve hamuru yuvarlayarak sarın. 2 parmak kalınlığında dilimler halinde kesin. Önceden yağladığınız fırın tepsisine hamurları yerleştirin. Üzerine ve yanlarına hamurların birbirine yapışmaması için sıvı yağ sürün. 20 dakika kadar hamurun dinlenerek kabarmasını bekleyin. Hamurun daha çabuk kabarmasını sağlamak için tepsinin üzerini poşetle kaplayabilirsiniz.

Bu arada bir kabın içinde yumurta, sıvı yağ, yoğurt ve tuzu karıştırın. Hamurun üzerine bu karışımı bolca sürün. Fırını 200 dereceye ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin. Böreğin üzeri kızarana kadar pişirin.

Göçmen böreğini lorlu ve çökelekli yapabileceğiniz gibi kıymalı da yapabilirsiniz. Daha fazla yapmak için içine koyduğunuz süt ve un miktarını artırın. Ayrıca hamuru uzun açıp sarabileceğiniz gibi yuvarlak bir tepside bir kat hamur ve bir kat iç harcı olacak şekilde de yapabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Göçmen böreği, sadece Trakya mutfağının değil, aynı zamanda farklı göçmen topluluklarının da mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Bu börek, özellikle kahvaltılarda ve çay saatlerinde tercih edilir. Göçmen böreğini daha da lezzetlendirmek için üzerine çörek otu veya susam serpebilirsiniz. Ayrıca, iç harcına farklı otlar ve baharatlar ekleyerek böreğinizi zenginleştirebilirsiniz.

Göçmen Börek Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hazır Yufkadan Tepsi Böreği

Hazır Yufkadan Tepsi Böreği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kek Kalıbında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kek Kalıbında Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sigara Böreği Kaç Kalori?

Sigara Böreği Kaç Kalori?

El Açması Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıflı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patatesli Börek Tarifi Hazır Yufkadan

Patatesli Börek Tarifi Hazır Yufkadan

Güncel

Kurabiye Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Kurabiye Börek Tarifleri ve Malzemeleri

Çökelekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çökelekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Su Böreği Kaç Kalori?

Su Böreği Kaç Kalori?

Sulu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Börek Tarifi ve Malzemeleri

Börek Tarifleri Oktay Usta

Börek Tarifleri Oktay Usta

Patatesli Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Açma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Börek Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek

Baklava Yufkasından Ispanaklı Börek