Su Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Su Böreği Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Su böreği hamuru, diğer börek hamurlarına benzemeyen özel bir hamurdur. Suya konulacak olması sebebiyle suda haşlanmaya müsait bir hamur elde edilmesini gerektirir. Her ne kadar zahmetli gibi görünse de, aslında oldukça pratik bir şekilde yapılabilen bu hamur, özellikle el alışkanlığı kazanıldığında çok hızlı hazırlanabilir. Bu hamur ile ailenize ve misafirlerinize çok lezzetli bir su böreği hazırlayabilirsiniz. Bu yüzden size vereceğimiz hamur tarifini adım adım uygulamalısınız.

Su Böreği Hamuru Malzemeleri

  • 8 yumurta
  • 8 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • 1/2 çay bardağı su
Yufka Açmak İçin

  • Un
  • Nişasta
Haşlamak İçin

  • Büyük bir tencere su
  • Tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Soğutmak İçin

  • 1 tencere soğuk su
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Su Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurma kabının içine unu alıyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. İçine yumurtaları, sıvı yağı ve tuzu koyuyoruz. Bu malzemeleri iyice karıştırıp hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Yoğurduğunuz hamur size çok sert gelirse 1/2 çay bardağı suyu azar azar hamurunuzu yoğurarak dökebilirsiniz. Hamur yoğurma işlemi bitince hamurun üzerine bir bez serip ılık bir yerde 30 dakika kadar dinlendiriyoruz.

Dinlenmiş olan hamurumuzu alıp bir iki kez daha yoğurduktan sonra 12 eşit bezeye ayırıyoruz. Her bezeyi un ve nişasta karışımı kullanarak oklavayla tepsi büyüklüğünde yufkalar halinde açıyoruz. Açtığımız yufkaları üzerine bir bez sererek nemli olmayan bir yerde bekleterek kurutuyoruz. Kuruyan yufkalardan iki tanesini böreğin alt ve üst yufkası olarak ayırdıktan sonra kalan yufkaları 4 pizza dilimi olacak şekilde eşit olarak kesiyoruz.

Kesmiş olduğumuz yufkalar haşlanıp soğuk suya konarak şoklama işlemine tabi tutulacak. Bunun için büyük bir tencere içinde kaynatmış olduğumuz suya sıvı yağ ve tuz ekliyoruz. Sonra bu suya ocağın altı yanıyorken teker teker bırakıyoruz. Her yufkayı kaynayan suda 10 saniye kadar bekletmeniz yeterlidir. Haşladığınız hamuru kaynar sudan çıkarıp biraz suyunu süzünce hemen içinde sıvı yağ bulunan soğuk suya atın. Şoklamış olduğumuz bu yufkalar böreğin orta katlarında kullanmak için hazır hale gelmiştir. Bundan sonra böreği tepsiye dizme işlemi gerçekleşecektir.

Ekstra Bilgiler

Su böreğinin iç harcı genellikle beyaz peynir ve maydanoz karışımından oluşur. Ancak, farklı iç harçlar kullanarak böreğinizi çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin, kavrulmuş kıyma, ıspanak veya kaşar peyniri gibi malzemelerle de lezzetli su börekleri yapabilirsiniz.

Su böreği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yufkaların çok ince açılmasıdır. İnce yufkalar, böreğin daha lezzetli ve hafif olmasını sağlar. Ayrıca, haşlama ve şoklama işlemleri sırasında yufkaların yırtılmamasına dikkat etmelisiniz.

Su böreği, genellikle sıcak servis edilir. Ancak, soğuk olarak da tüketilebilir ve buzdolabında saklanabilir. Isıtmak istediğinizde fırında kısa bir süre ısıtarak taze gibi tüketebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Patatesli Gül Böreği Oktay Usta

Patatesli Gül Böreği Oktay Usta

Güncel

Lale Börek Tarifi ve Malzemeleri

Lale Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sultan Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Böreği Tarifi ve Malzemeleri