Elde Açma Pırasalı Börek Gerekli Malzemeler
İç Malzemeler
Böreğin Hazırlanışı Yoğurma kabının içine unu, sirkeyi ve tuzu karıştırın. Buna ılık suyu azar azar ekleyerek, yoğurmaya başlayın. Böreğin içine sirke koymamızın nedeni, pişince çıtır bir lezzet elde etmektir. Kulak memesi yumuşaklığında, pürüzsüz bir hamur elde edince, bunu 20 parçaya bölün. Üzerlerini kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Zamanınız varsa, daha uzun süre dinlendirebilirsiniz. İç harcı hazırlamak için pırasaları ayıklayın. Bunları ince halka şeklinde doğrayın. Tavanın içine zeytinyağı koyarak, sürekli karıştırmak suretiyle pırasaları yumuşayana kadar pişirin. Tuzu ve karabiberini ilave ederek, tavayı ocaktan alabilirsiniz. Harcın içine beyaz peyniri ve yumurtaları ilave edin. Böylece harcımız hazır hale geldi. Dinlenen hamurların hepsini tezgahta 20 cm çapında açın. Açma sırasında buğday nişastasını kullanın. Böylece elde açma börek sizi hiç üzmeyecek ve kolayca açılacaktır. Bir kâsede zeytinyağı ile tereyağını karıştırın. Hamurların üzerine bundan 2-3 yemek kaşığı kadar sürün. Hamurları onarlı iki parça olarak üst üste dizin. Dizdiğiniz hamurları ayırmadan dikkatlice 40 cm çapına ulaşana kadar merdaneyle açın. Bunların birini tepsiyi yağlayarak alta koyun. Üzerine hazırladığınız pırasalı harcı yayın. Diğer onlu hamuru da aynı şekilde açarak, iç harcın üzerine tepsiye yerleştirin. En son olarak elde açma böreği dilimleyin ve kalan yağı da üzerine sürün. Fırını 200 derecede ısıtarak, böreğiniz kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 50 dakikada börek pişmiş olur. Daha sonra dilimleyerek, ılık olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Ek Bilgiler ve İpuçları
|