Elde Açma Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Elde Açma Pırasalı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Elde Açma Pırasalı Börek

Gerekli Malzemeler

  • 750 gram elenmiş un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı eritilmiş margarin
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • Alabildiği kadar ılık su
  • 1-2 su bardağı hamur açarken kullanılacak buğday nişastası

İç Malzemeler

  • 1,5 kg pırasa
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 su bardağı az tuzlu beyaz peynir

Böreğin Hazırlanışı

Yoğurma kabının içine unu, sirkeyi ve tuzu karıştırın. Buna ılık suyu azar azar ekleyerek, yoğurmaya başlayın. Böreğin içine sirke koymamızın nedeni, pişince çıtır bir lezzet elde etmektir. Kulak memesi yumuşaklığında, pürüzsüz bir hamur elde edince, bunu 20 parçaya bölün. Üzerlerini kapatın ve oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirin. Zamanınız varsa, daha uzun süre dinlendirebilirsiniz.

İç harcı hazırlamak için pırasaları ayıklayın. Bunları ince halka şeklinde doğrayın. Tavanın içine zeytinyağı koyarak, sürekli karıştırmak suretiyle pırasaları yumuşayana kadar pişirin. Tuzu ve karabiberini ilave ederek, tavayı ocaktan alabilirsiniz. Harcın içine beyaz peyniri ve yumurtaları ilave edin. Böylece harcımız hazır hale geldi.

Dinlenen hamurların hepsini tezgahta 20 cm çapında açın. Açma sırasında buğday nişastasını kullanın. Böylece elde açma börek sizi hiç üzmeyecek ve kolayca açılacaktır. Bir kâsede zeytinyağı ile tereyağını karıştırın. Hamurların üzerine bundan 2-3 yemek kaşığı kadar sürün. Hamurları onarlı iki parça olarak üst üste dizin.

Dizdiğiniz hamurları ayırmadan dikkatlice 40 cm çapına ulaşana kadar merdaneyle açın. Bunların birini tepsiyi yağlayarak alta koyun. Üzerine hazırladığınız pırasalı harcı yayın. Diğer onlu hamuru da aynı şekilde açarak, iç harcın üzerine tepsiye yerleştirin. En son olarak elde açma böreği dilimleyin ve kalan yağı da üzerine sürün. Fırını 200 derecede ısıtarak, böreğiniz kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 50 dakikada börek pişmiş olur. Daha sonra dilimleyerek, ılık olarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ek Bilgiler ve İpuçları

  • Hamurun dinlenme süresi, hamurun daha kolay açılmasını sağlar ve böreğin kıvamını artırır.
  • Sirke kullanımı, böreğin çıtır çıtır olmasını sağlar ve lezzetini artırır.
  • Pırasaları pişirirken sürekli karıştırmak, pırasaların yanmasını önler ve eşit şekilde pişmesini sağlar.
  • Böreği dilimlemeden önce üzerine susam veya çörek otu serpebilirsiniz.
  • İç harca ek olarak ince doğranmış dereotu veya maydanoz ekleyerek böreği daha aromatik hale getirebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Güneş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güneş Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kat Kat Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kat Kat Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Su Böreği Sodalı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Su Böreği Sodalı Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pizza Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Çıtır Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pazılı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Pazılı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Börek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Börek Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Börek Tarifleri Oktay Usta

Börek Tarifleri Oktay Usta